Hírek

Szenttamas.rs

 

Több száz ember vett részt az ortodox karácsonyi ünnepségen

Az ortodox hívők Szerbiában ma ünneplik a karácsonyt a Julián-naptár szerint, ami egyúttal állami ünnep is. Szenttamáson, Turián és Nádalján tegnap volt a szentestének megfelelő badnji dan, illetve badnje veče, amikor a szokások értelmében a férfiak az erdőben tölgyfaágakat vágnak, majd a délutáni liturgiát követően a templomudvarban el is égetik a badnjakot. A tölgyfaág azt a fát szimbolizálja, amelyet a pásztorok ajándékoztak egykoron a kis Jézusnak. Ezzel József tüzet gyújthatott a hideg betlehemi barlangban, ahol a Megváltó megszületett. Több helyen egy csokorba kötik a tölgyfaágat és a szalmát, otthon vázába az asztalra teszik, így emlékeznek a betlehemi istállóra és jászolra.

A karácsonyi ünnepeket negyven napos böjt előzte meg (amely szenteste is tart, de sokkal gazdagabb a vacsora), ma pedig a karácsonyt ünneplők hagyományosan Hristos se rodi-val köszöntik egymást, amire a válasz: Vaistinu se rodi.

Több száz hívő jelenlétében liturgiákat tartottak, badjakot égettek tegnap a szenttamási, turiai és nádaljai pravoszláv templomokban, illetve a templomudvarokban. A tűzgyújtást mindenütt a bethemes játék bemutatója előzte meg, amelyet erre az alkalomra a helyi diákok hittanos csoportja készített.

A nádaljai betlehemes csoport vezetője, Uglješa Surdučki nyolcadikos diák elmondta, a karácsonyi népszokást két évvel ezelőtt a turiaiaktól vették át, ugyanis Nádalján nem volt szokás a betlehemezés. Szenteste fellépnek a templomban, továbbá házakhoz is elmennek: − Kilenc tagú a csoport, a pásztorok és a betlehemi királyok mellett Heródes és az angyalok szerepelnek. Mindenkinek megvan a saját szövege, de olyan szövegrészek is vannak, amelyeket közösen mondunk. A darabot legtöbbet az iskolában gyakoroltuk, de két alkalommal az iskolán kívül is összejöttünk. Két nappal ezelőtt volt a főpróba, ahol már mindenki jelmezekben jelent meg, pontosítottuk a részleteket, továbbá azt, hogyan adjuk elő az ünnepkörhöz fűződő előadást az utcákon és a magánházaknál. A felkészítő tanárnő és a helyi plébános ajánlatára jövőre cseréljük a csapatot, hogy minél több fiatal megtanulja a betlehemezést – mondta a nádaljai diák.

A nádaljai pravoszláv templom melletti hittanteremben Dejana Aleksijević, a Helyi Közösség elnöke többedmagával éppen a süteményes dobozok tartalmát rakta tálcákra, miközben a terem mögötti udvarban néhány férfi forralt bort és teát készített a templomból kijövők számára: − Idén a gyerekek számára több meglepetéssel készültünk, ugyanis a tölgyfaágak mellett a szenttamási Helyi Közösségnek köszönve újévi ajándékcsomagok is kiosztásra kerülnek. A felnőttek számára két üstben forr a bor és a tea, de itt van még az óriási ünnepi böjtös kalács és a sütemények, melyeket nagy szeretettel közösen készítettünk mindenkinek. Fontos kiemelni, hogy az egyházközségi tanács az ún. szerencsepénz helyett az ünnepi csesznicába (cukrozott dióval, mazsolával, mézzel készült kalács – a szerző megjegyz.) az idén három dukátot biztosított. A kalácsot a badnjak égetését követően szintén szétosztjuk a gyerekeknek, és majd utólag kiderül, kik lesznek a legszerencsésebbek az idei évben – mondta mosolyogva a helyi közösség elnöke. Az ünnepi liturgiát követően a nádaljai hívők a templomban megtekintették a betlehemi játékot, majd a templomudvarban máglyát raktak a pap által megszentelt tölgyfaágakból, ahova mindenki beledobhatta a sajátját, amit maga vágott ki, vagy vásárolt. Az ilyenkor szokásos protokollt követően Srđan Janković pravoszláv pap elmondta, Nádalján idén is szerény, ám ünnephez méltóan várták a Kisjézus eljövetelét: − Ma reggel 9 órakor volt az első ünnepi szentmise, majd délután fél kettőkor az egyházközség tanácstagjaival a templom elől közösen indultunk az ünnep idei komájához, akinek az udvarában már várt ránk a kivágott tölgyfa. A megvendégelést követően a fát és az ágakat elhoztuk a templomudvarba megszentelésre. Az ünnepi liturgiát követően a nádaljai híveknek először volt alkalmuk látni a templomban a betlehemes játékot, ami még meghittebbé tette az ünnepet. Ezt követően a templom udvarában több mint 200 hívő jelenlétében meggyújtásra kerültek a tölgyfaágak – sorolta a nádaljai pap, aki minden ortodox keresztény hívőt a hagyományos Mir Božji - Hristos se rodi! vagyis Isten békéje − Krisztus megszületett mondattal köszöntött. 

Paraczky László

szenttamas.rs