Egyházi élet

Szenttamas.rs

Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök karácsonyi üzenete

Isten fia menekültként élt közöttünk

Sava Hariba

Amióta az ember ember, állandóan üldözött lény. Bűne miatt kiűzték a Paradicsomból, de azóta folyamatosan találkozunk a történelemben üldözöttekkel vagy – ha az érem másik oldalát nézzük – menekülőkkel.

Ettől a sorstól maga Jézus sem tudott megszökni. Az Evangéliumokból tudjuk, hogy Heródes, az akkori zsidó nagyfejedelem, meg akarta öletni Jézust. Egy angyal álmában utasította Józsefet, hogy vegye magához a gyermek Jézust és édesanyját, Máriát, és szökjenek el Egyiptomba.

Ez is a karácsony üzenete: Isten Fia menekültként élt közöttünk.

A menekültek, elűzöttek, üldözés közben szörnyethaltak éve ez az év. Még soha nem volt ennyi menekült a világon, mint az idei esztendőben, még soha nem fulladt ennyi ember a Földközi-tengerbe aközben, hogy egy boldogabb, szabadabb, jobb életkörülményeket ígérő világrész felé igyekeztek. Itt a mi országunk, Szerbia sem kivétel: még soha nem volt ennyi menekült az országunkban, mint az idén. Ezt a valóságot nem lehet csak gazdasági okokra visszavezetni, mint ahogy ezt sokan a fejlett EU-s országokban szeretnék. Itt a puszta életért harcolnak az emberek menekülve a felfoghatatlan erőszak, megfélemlítés elől. A keresztények jelenléte a Közel-Keleten szinte már furcsának tűnik, a hihetetlen keresztényüldözés fényében, amely Szíriában, Irakban, Egyiptomban és más államokban többé-kevésbé szemmel látható.

Ahogy említettem, hazánkban is nagyon megnőtt a menekültek száma. Nagyon sokan vannak körünkben, és sajnos nagyon sokszor embertelen körülmények között élnek. Ezért szeretném megragadni ezt az alkalmat, és arra kérni benneteket, hogy segítsetek ezeknek az embereknek, ha csak találkoztok velük, és ezt megtehetitek.

Ezt azért is tartom fontosnak, mert egyházmegyénk jövőre a Szeretet évét ünnepli. Az igazi szeretet abban nyilatkozott meg, hogy Isten Fia, Jézus, emberi testet öltött, közénk jött.

A Szeretet évében beszélni fogunk erről a valóságról, és egyben gyakorolni is szeretnénk azt. A szeretet gyakorlása az egyházban minden keresztény egyéni feladata, de egyben a közösség intézményes kötelezettsége is.

Remélem, hogy az elkövetkező évben egyházközségeinkben és az egész egyházmegyénkben a korábbiaknál sokkal nagyobb szerepet kap a karitatív munka. El kell gondolkodnunk arról, hogyan tudunk egyházközségi keretekben szervezettebben gondoskodni a szegényekről, betegekről, idősekről, magányos emberekről, menekültekről, többgyermekes családokról.

Karácsonykor, amikor Isten legnagyobb ajándékának örömében egymást is megajándékozzuk, segítsen mindnyájunkat az Isten, hogy megújuljunk a szeretetben és a közösségben. Ezzel kívánok mindenkinek áldott, szép karácsonyi ünnepeket, és egyházmegyénk életében fejlődést és gazdag eredményeket hozó új esztendőt.

 Dr. Német László SVD

nagybecskereki püspök