Egyházi élet

Szenttamas.rs

 

Dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök karácsonyi üzenete

A világosság továbbra is világít

Keresztény testvérek!

Pénzes János püspök

János evangéliuma az Ige látomásával kezdődik, mely Istennél van még a világ teremtése előtt. Jézus, akinek Szűz Máriától kellett születnie, már a kezdetektől létezik, a világ teremtése előtt. „Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige” – írja János. Jézus két születése közé, azaz az öröktől született Isten Igéje és a Betlehemben született Mária gyermeke születése közé, János evangéliuma a világosság és a sötétség küzdelmét helyezi. „A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel.” Jézus a világosságban nyilatkozik ki, aki „a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ”. Minden alkalommal, amikor a jóságot és őszinteséget elutasítják, a fény és a sötétség közötti harc folytatódik. A világosság továbbra is világít különféle módon.

Egész életünk alapja ez az Ige. Az életben nem vagyunk egyedül az arénába dobva, hogy túléljük azt. A mi történelmünknek van terve, mégpedig Istenben van ennek a tervnek a kezdete. „Én vagyok az alfa és az ómega (a kezdet és a vég)” – mondja az Úr. Isten Igéje írja az egész mindenséget, és élvezhetjük jelenlétét mindenhol.

Karácsony ünnepe mindannyiunkról szól, és minden fontossá válik számunkra. A legfelszínesebb karácsonyi gyónáson át a legbanálisabb karácsonyi üzenetig, a keserű veszekedésen és elváláson át a legszebb ismeretségig és találkozásig, a születésen, keresztelésen és a többi szentségen át a szeretett személy betegségéig és haláláig, a több anyagi kívánásán át a még több kényelemig mindent másként élünk meg. Mindennek alapja az, hogy a végtelen Isten testet ölt, és egy lesz közülünk. A testnek pedig vannak sebei, melyek nem mesék, hanem igenis valósak, ahogyan mindannyian megtapasztaljuk. Ők tartanak minket éberen, visszavezetnek az életbe és gondolkodásra ösztönöznek. Megtapasztalja ezt Mária és József is, amikor kirekesztve érzik magukat, és mégis közel mindenhez, legfőképp Istenhez, minden bőség forrásához.

Karácsony gyermekkorunktól kísér, és állandóan visszatérünk hozzá, mert könnyedén lerombol minden korlátot, melyet az élet emel elénk. A digitális és ideges hétköznapok ellenére nem múlik el a karácsony utáni vágy, mivel az élet napsütéses és egészséges élettapasztalatát jeleníti meg.

Karácsony ünnepe nem elvonatkoztatás kérdése, hanem az életben növekedés folyamata. A látható világ törvényei mellett léteznek más törvények, melyek felülmúlják ezeket és váratlanul jelentkeznek. Ezek a lelki törvények, Isten világának törvényei. Ez nem valamilyen sötét világ, amitől félnünk kellene. Ennek a világnak képei az angyalok; ez a világ a csodák világa, melyben felébrednek a gyerekek és élvezik, és ebben a világban nincsenek megkötések, mint a felnőttek világában. Karácsony azt mondja nekünk, hogy van világ, melyben legyőzhetjük a félelmet, a sötétséget, a lustaságot, a görcsösséget, a természet hajthatatlanságát, még a halált is.

Joggal mondja nekünk a mai evangélium: „akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek.” Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek áldott karácsonyt és boldog újévet!

Dr. Pénzes János

szabadkai megyéspüspök