Hírek

Szenttamas.rs

 

Ingyenes egészségügyi mérések a gyógszertárban

A cukorbetegség (diabétesz) világnapját minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

A világnap alkamából a szenttamási Dr. Đorđe Bastić Egészségház és a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete november 11-e és 15-e között közös, ingyenes betegségmegelőzési akciót tart az egészségház gyógyszertárában (állami gyógyszertár). Az akcióra 8 és 11 óra között lehet jelentkezni. A szervezők ezúttal ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeznek, a helyszínen pedig az érdeklődők ingyenes egészségügyi tanácsokat is kaphatnak.

Az ellenőrzésekhez nem szükséges az egészségügyi könyvecske.

Hogy mennyire fontos a cukorbetegség kialakulásának megelőzése, azt a statisztikai adatok is alátámasztják: a világon jelenleg 285 millió ember szenved cukorbetegségben, Szerbiában a számuk meghaladja a 600 ezret, ami az itt élő polgárok 8,2 százaléka. Közülük legtöbben, mintegy 90%, a 2-es típusú cukorbetegség áldozata. Évente az orvosok átlagban 16 ezer új cukorbeteget regisztrálnak. Bátorításként hat a tény, hogy a megelőző egészségügyi beavatkozások és a betegség folyamatos ellenőrzése révén, továbbá az egészségügyi ellátás javításával a megbetegedések és elhalálozások száma csökkenthető.

 

szenttamas.rs