Hírek

Szenttamas.rs

 

Egy hónap alatt 1200 páciens jelentkezett az ingyenes mérésekre

 

A Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete idén több ingyenes betegségmegelőzési akciót indított. Ebből csupán június folyamán három alkalommal szerveztek ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést, amelyekre mintegy 1200 polgár jelentkezett.

 

Az év első hónapjaiban lebonyolított akciók után a koronavírus-járvány miatt a Kék Kör Egyesület volontőrjei rövid kényszerpihenőt tartottak, de júniustól újraindult a munka. A járványt követő első akcióra június 1-jétől egy hónapon át került sor az egészségház gyógyszertárában 8 és 11 óra között. A szervezők ezúttal ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végeztek, a helyszínen pedig az érdeklődők egészségügyi tanácsokat is kaphattak. A méréseket délutánonként 17 és 19 óra között a Kék Kör helyiségében (Sonja Marinković 18.a) folytatták, ahol az említettek mellett testzsír mérést is végeztek.

Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke az akcióval kapcsolatban elmondta, az ingyenes orvosi ellenőrzéseket szeretnék folyamatossá tenni, mert van rá igény, ugyanakkor az egészségügyi tanácsokért is szép számban fordulnak hozzájuk a polgárok: − Folytatjuk az akciókat. Egyesületünk minden eszközzel, és ‒ ami legfontosabb ‒ ingyenes orvosi ellenőrzésekkel, bemutatókkal, szórólapok terjesztésével stb. igyekszik elejét venni a cukorbetegség kialakulásának. Felhívjuk a figyelmet a veszélyre, amikor pedig már kialakulóban van, segítünk azt áthidalni. A településen évek óta végezzük az ingyenes ellenőrzéseket, ideértve az egészséges életmód fontosságáról szóló előadásokat, ez a mostani akciónk pedig immár hagyományosnak is mondható, hiszen az egészségházzal és a gyógyszertárral kiváló kapcsolatunk van. Június folyamán minden nap itt voltunk a gyógyszertárban, és mintegy 1200 páciens élt az ingyenes mérések adta lehetőségekkel. Közülük csak egy példát emelnél ki: az egyik páciensnél, aki ugyan nem cukorbeteg, de egy idő óta folyamatosan rosszul érezte magát a vércukorszint nagyon magas, 30,7 volt. Ezért azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség. Az elmúlt hónapban még két nagy akciónk volt: a Helyi Közösség felkérésére a piacon, majd azt követően az elmúlt szombaton a tartományi horgászverseny részvevőinél végeztünk ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést. Idősek, fiatalok, dolgozók, nyugdíjasok, egyszóval minden korosztály jelentkezett. Sajnos, a közép-, és az idősebb korosztály esetében elég sok személynél magas volt a cukorszint, többen néhány nap után visszajöttek, és ugyanaz volt az eredmény. Ilyen esetben már a cukorbetegség (sajnos) kialakult. Mindez mellett persze külön foglalkozunk az egészséges táplákozással, az egészséges életmóddal és a mozgás, azaz a fizikai aktivitás fontosságával. Kiemelten fontos például a táplálkozás: az emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy minden üdítő egyúttal cukorforrás is, az édességekről nem is beszélve. Azt viszont kevesen tudják, hogy a szervezet minden bevitt táplálékból kivonja a cukormennyiséget, amire egy egészséges ember szervezetének szüksége van. Minden feleslegesen bevitt, vagy inkább többletcukor bizonyos módon káros, ha pedig túlzásba visszük, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy csökken az immunrendszer, fogékonyabbak vagyunk a különböző betegségekre, szédülünk, megjelenik a magas vérnyomás stb. – magyarázta dr. Gazepov.

A gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek azt tanácsolta, hogy a meleg nyári hónapokban inkább friss limonádét, cukor nélküli teát igyanak az üdítők helyett, és amikor csak tehetik, fogyasszanak friss gyümölcsöt. A szakorvos hozzáttette, az egyesület soron következő akciójára Szenttamáson Petrovdan ünnepén kerül sor, amikor is két napon át minden korosztály igénybe veheti az ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-méréseket. 

 

Paraczky László

szenttamas.rs