Hírek

Szenttamas.rs

 

Mintegy 200 bicajozó érkezett az Egészségösvényhez

 

Szenttamáson az Európai Autómentes Nap elnevezésű akció keretében vasárnap, október 1-jén 15 óra 30 perces kezdettel kerékpáros túraprogramot és gyalogtúrát tartottak. Az indulás a városközpontban lévő parkból történt, ahonnan rendőri kísérettel a biciklisták elkarikáztak a Beljanska bara-i Egészségösvényig. Egy rövid szakmai előadást követően a résztvevők gyalogosan körbejárták a Beljanska bara első medencéjét, a gyerekek csónakázhattak, azt követően pedig ugyancsak rendőri kísérettel visszakarikáztak a városba. A biciklizők a helyszínen a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete által szervezett ingyenes orvosi ellenőrzéseken is részt vehettek.

A Duna–Tisza–Duna–csatona és a Beljanska bara torkolatánál rendezett pihenő alkamával a részvevőket a Vode Vojvodine Vízgazdálkodási Közvállalat védett vizek felügyeletével megbízott szakosztályának vezetője, Milanka Mišković köszöntötte, aki egy rövid, ismeretterjesztő előadást tartott. Többek között kiemelte, a rendezvény célja a természetbarátok, de főleg a gyerekek társalgással, sétával és a természet megismerésével eltöltött közös délutánja: ‒ A Beljanska bara igen fontos állomása az öko-turizmusnak, a környéken talán a legfontosabb. Az aktivitások itt 2013 óta folyamatosak, főleg a mozgás, a rekreáció és a séta. Az ismeretterjesztő és továbbképző programok mellett azonban több más, fontos tényező miatt is kijövünk, ez alatt pedig az orvhalászat megelőzését, továbbá a szemetelés megakadályozását, illetve ezek megszűntetését kell érteni. Nagyon fontos továbbá, hogy az elmúlt időszakban a gyerekek számára több ismeretterjesztő, természetvédelemmel foglalkozó projektumot valósítottunk meg. Egyik ilyen volt például a rajz- és irodalmi pályázat, amelyen a gyerekek bebizonyították, tudják: a természetvédelem nagyon fontos eleme a Beljanska bara-i övezet és természetpark. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek minél többet tartózkodjanak kint, a szabad ég alatt, és a gyakorlatban is megértsék a természetvédelem lényegét – mondta Milanka Mišković. Miközben a résztvevők felfrissültek, a gyerekek többsége csónakázni ment, sokan gyalog vágtak neki a 4,4 kilométer hosszú Egészségösvénynek. A Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete két csapattal a helyszínen igyenes vérnyomás és vércukorszint ellenőrzést végzett. Dr. Ilija Gazepov, az egyesület elnöke elmondta, a csoport képviselői a község területén zajló kulturális, sport, művészeti és egyéb programokon is folyamatosan végzi az egészség ellenőrzését, a vércukorszint és a vérnyomás méresét: ‒ A Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda kiválóan megszervezte a rendezvényt, és ezúttal még többen eljöttek, mint tavaly, aminek csak örülni lehet. Ki kell emelni, és ilyen helyen be is bizonyítani, hogy a fizikai aktivitásnak nincs semmilyen alternativája, nélküle nincs kiváló egészség, és nem erősödik az immunrendszer. Tekintettel a tömeges részvételre, ezúttal két csapattal jött ki az egyesület a Beljanska partjára, és aki csak óhajtja, kicsik és nagyok, mindenkit szívesen megvizsgálunk, emellett edukációs anyagot is osztunk. Személy szerint is nagyon örülök, hogy ilyen sokan összejöttünk, hogy valamit tegyünk az egészségünkért. Ez a több kilométeres kerékpártúra pontosan ezt a célt szolgálja. Nagyon sajnálom, hogy nincs több ilyen egészségmegőrző nap az év folyamán – szögezte le a turiai orvos.

A vasárnapi kerékpározók között volt a Községi Képviselő-testület elnöke, Milena Alargić, valamint a községi tanács több tagja, Radivoj Debeljački a községi tanács tagja, több önormányzati képviselő, intézményvezető, közéleti dolgozó, valamint aktív és veterán sportoló. Radivoj Paroški polgármester feleségével kerékpározott a Beljanska bara-i természetparkba, ahol részt vettek a szervezett programban is. A polgármester elmondta, öröm számára, hogy az idén még többen eljöttek, és az emberek többsége megérti az Európai Mobilitási Hét lényegét: ‒ A Beljanska bara Szenttamás egyik gyöngyszeme, és a jövőben mind többet járunk majd ide. Ez a gyönyörű természet hamarosan még szebb lesz, ugyanis még ebben a hónapban tervben van az Egészségösvény teljes befejezése, ahol kerékpárút és gyalogút is lesz. A jövő évi költségvetésben pedig biztosítunk eszközöket arra is, hogy az ide látogatók, a sportolni és pihenni vágyók számára sport, rekreatív és szórakoztató tartalmakat biztosítsunk. Ebben számítunk a Vode Vojvodine Vízgazdálkodási Közvállalat segítségére is – mondta a szenttamási polgármester.

Az Európai Autómentes Nap egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

 

Paraczky László