Hírek

Szenttamas.rs

 

A Helyi Közösség munkája példamutató

Szenttamás polgármestere, Radivoj Paroški, valamint a Helyi Közösség elnöke Ninoslav Jokanović munkatársaival pénteken a határban megtekintette azokat a helyeket, ahol az elmúlt egy hét alatt intenzív munkával teljesen helyrehozták az ún, Keresztút és az Óbecse, valamint Bácsfekehetegy felé vezető utak kereszteződését. Mint ismeretes, a határban az egyik leghoszabb és legformalmasabb dűlőutat, mintegy 5 kilométer hosszúságban 2015/2016-ban aszfaltozták, ezáltal pedig összekötötték az óbecsei és a bácsfekehegyi regionális utat. Ugyanakkor egy terelőutat is kapott a város, amelyet a mezőgazdasági járműveken kívül a gabonával, cukorrépával megrakott pótkocsis teherautók is használnak. Az új utat azonban nem kötötték teljesen össze a két regionális úttal (mert ehhez külön engedélyek, közlekedési jelek stb. halmazára lenne szükség), hanem a két aszfaltutat mintegy 100-100 méteres ún. sárrázó út és dűlőút választja el egymástól. Ennek a két útszakasznak a rendbetételéről van szó.

A szenttamási Helyi Közösség tanácsa olyan határozatot hozott, hogy az említett útszakaszok rendezése előtt felmérik a helyzetet, kitakarítsák a környéket, az úthoz közel álló cserjéseket és fákat pedig a biztonságos közlekedés miatt kiszedik. A tanács elnöke, Ninoslav Jokanović a helyszínen a sajtó képviselőinek elmondta, maga az út kiépítése nagyon jó ötlenek bizonyult, az intenzív forgalom miatt pedig szükség van a folyamatos karbantartásra: − Nagyon kis befektetéssel, sok-sok munkával, nagyon hasznos és nem utolsósorban biztonságos útszakaszt sikerült rendbeszedni és kiépíteni. Amit most csináltunk, legalább 20-szor olcsóbb az aszfaltozásnál, viszont majdnem ugyanolyan minőséges, és lényegében az út ugyanazt a funkciót látja el. A cserjések és a fák kiszedése mellett a munkagépek stabil alapot alapot biztisítottak, amit aszfaltmorzsával vastagon beszórtunk, és a földbe döngöltünk. Ezzel tulajdonképpen egy szintre emeltük a nemrégiben épült Keresztutat a regionális utakkal. Ugyanakkor a már meglévő aszfaltút mindkét szélére is szórtunk zúzalékot, kiszélesítve így magát az utat – magyarázta Jokanović. Hozzátette, különösen a bácsfekehegyi útra való csatlakozás volt kritikus, mert itt mindössze 3 méter széles volt a régi út, ezen kívül pedig hatalmas kátyúkkal volt teli a Keresztút mindkét vége, és több baleset is történt már. Példának több pótkocsi felborulását említette. Mint mondta, az út szélesítését követően két jármű, illetve mezőgazdasági gép sokkal kényelmesebben elfér egymás mellett. A Helyi Közösség elnöke bejelentette, a most rendbeszedett bekötőutakra hamarosan figyelmeztető táblákat, továbbá térfigyelő kamerákat helyeznek el, ugyanis a cserjékkel, fákkal benőtt részeket a polgárok egyszerűen szeméttelepnek (is) használták: − Ezúton is szeretném felkérni a polgárokat, hogy a határba ne vigyenek többé szemetet, mert súlyos büntetések várhatók. A kommunális és egyéb hulladékot a városi szeméttelepre kell kivinni, amennyiben pedig erre nincs lehetőség, szólni kell a Graditelj Közvállalatnak, az ő szolgálatuk elszállítja – mondta a tanácselnök.

A terepszemlét követően Radivoj Paroški, szenttamási polgármester elmondta, a Helyi Közösség akciója mindenki számára példamutató: − A Helyi Közösség folyamatosan kapcsolatban áll a polgárokkal, meghallgatják az észrevételeket, megjegyzéseket, és azokkal kapcsolatban szinte azonnal intézkednek. Mint végrehajtó szerv, nekik tulajdonképpen ez a feladatuk. A Szenttamási Barázda elnevezésű szántóverseny megszervezését követően most egy újabb, egyhetes akció eredményét láthatjuk – mondta a polgármester. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult az akció sikerességéhez.

A város első embere ugyanakkor hangsúlyozta, a nemrégiben megépült ún. Keresztút már egyfajta terelőútként is működik. Kész a projektum, miszerint az utat teljes hosszában összekötik a kelet illetve nyugat irányba tartó regionális utakkal, azonban ez nagyon költséges befektetés, ami hatalmas adminisztrációs és egyéb munkával jár. Egyelőre, amíg ez a projektum nem valósul meg, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az úton zökkenőmentesen lehessen közlekedni. Ehhez járult hozzá a mostani akció.

P. L.