Hírek

Szenttamas.rs

 

Szövőszéken készült hozomány darabjai

A szenttamási Kulturális Hagyományok Napja elnevezésű rendezvénysorozat az idén szeptember 17-én a Čunak civil szervezet A szövőszéken készült lánykori hozományok elnevezésű kiállítással indult. A kiállítást 19 órai kezdettel Elizabeta Mavrenski, a szenttamási Kultúrotthon igazgatója nyitotta meg, őt követően pedig maga a kiállító Pulai Dragica szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, szövéssel teljesen véletlenül kezdett el foglalkozni, mégpedig azért, mert a fia divattervező iskolába iratkozott, és segíteni szeretett volna neki a gyapjúval, selyemmel, pamuttal való szövéssel, illetve a szövőszék használatának elsajátításában. Később pedig, amikor a fiú beírta a felsőbb tanulmányokat, már annyira megszerette a szövőszéket, hogy saját magát is képezni kezdte. Mint mondta, először egy három hónapos szövőtanfolyamon vett részt Újvidéken, amely teljesen ingyenes volt. Ezt követően öt éven át a gobelinvarrás és a faliszőnyegek készítését sajátította el.

Pulai Dragica

− A szövés nagyon régi, csodaszép mesterség, melyet az egész világon ismernek és művelnek. A szövés nem más, mint két, egymásra merőleges szálrendszernek egy mechanizmus, a szövőszék útján való összekapcsolása, a szálak egyenkénti kötése által. Először a fonalat kell megvetni a vetőfa segítségével, fel kell tekerni, be kell fogdosni először a nyistbe, utána a bordába, majd elékészíteni a rongyot, felvágni, és felfejteni a csépekre. Nagyon monoton, és bonyolult munka, amely kitartást, odafigyelést igényel. A legnehezebb szakasza az anyag előkészítése, hiszen azt külön-külön át kell ellenőrizni, és csak utána lehet felrakni a szövőszékre. A szövőszéket kezelő személy ujjai között néha ötször átfut ugyanazon szál, még mielőtt megindul a szövés. Később, amikor már a színek összekeverednek, sokkal gyorsabban megy a munka, de akkor meg a motívumokra kell összpontosítani, azok méretére, összehangolására – magyarázta Dragica. Közben elmondta azt is, Szenttamáson van érdeklődés a szövés mint hagyományos mesterség iránt, hiszen a közelmúltban két fiatal is elsajátította a szövés alapjait az általa szervezett három hónapos tanfolyamon.

A kiállított anyag azt hivatott bemutatni, hogy szinte nincs olyan használati dolog a házban és körülöttünk, amit nem tudnánk szövőszéken elkészíteni. Csak anyag és kitartás kell hozzá. A szövőszék bonyolult kezelése elsajátítható.

Dragica Pulai kiállítása 2015. szeptember 17.

Dragica Pulai kiállítása 2015. szeptember 17.

Dragica Pulai kiállítása 2015. szeptember 17.

Dragica Pulai kiállítása 2015. szeptember 17.

 

P. L.