Művelődés

Szenttamas.rs

 

Megnyílt Turián az Art Galéria kiállítása

 

A Turiai Kolbászfesztivál kísérőrendezvényeként csütörtökön, február 15-én 18 órai kezdettel a Helyi Közösség kistermében megnyílt a szenttamási Art Galéria hagyományos, árusítással egybekötött kiállítása. A rendezvényen az egybegyűlteket először a művészeti egyesület tagja, Pavle Papulin üdvözölte, aki elmondta, hogy a már hagyományossá vált kiállítás évről évre több látogatót vonz, ami tulajdonképpen a kiállított munkák minőségével is magyarázható.

‒Tizedik alkalommal vagyunk itt a turiai Helyi Közösség épületében, hogy a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényének keretében a képzőművészetet kedvelők is megmutassák, mi mindent alkottak az elmúlt egy év alatt. Az idei kiállításon – akárcsak az előző években – nagy hangsúlyt fektettünk a minőségre. Az elmúlt kilenc évben az Art Galéria művészeinek és vendégeinek bemutatkozási lehetőségét Miodrag Velickinek köszönhettük, aki már sajnos nincs közöttük. Nagyon aktív tagja, mondhatnánk mozgatórugója volt egyesületünknek, főleg itt Turián, és sokrétűen támogatta munkánkat. Éppen ezért szeretném, hogy emlékét megőrizzük, és örökre szívünkbe zárjuk – mondta Pavle Papulin, nyugalmazott tanár, művész. Hozzátette, Velicki volt az, aki a kiállítást minden évben megnyitotta, tanári pályafutása mellett pedig zenével is aktívan foglalkozott.

Svetozar Kaćanski, szenttamási akadémiai festő, az egyesület aktív tagja, tanácsosa elmondta, a turiai kiállítás egy évtizede alatt sokat fejlődött, nőtt, és ami a legfontosabb, a látogatók egyre minőségesebb alkotásokban gyönyörködhetnek: ‒ Az idei kiállítást a sokrétűség és tarkaság jellemzi leginkább. A munkák egytől-egyig minőségesek, egyetlen giccses darab sincs, erre mi szakemberek külön odafigyelünk, és talán ennek köszönhető, hogy évről évre egyre többen keresnek fel bennünket az ország minden részéből. A minőség fontos, hiszen az egyesületben vannak képzett, de amatőr festők is, vagyis adott a lehetőség a bemutatkozásra mindenkinek, aki számára fontos a minőség és a magas színvonal. A kiállításon az olajtechnikával készült alkotások dominálnak, de van néhány akvarell és dombormű is – tette hozzá a szenttamási festő.

Az árusítással egybekötött kiállítás vasárnap délután zárul.

 

P. L.