Kisebbségek a szomszédságban- riportsorozat

Szenttamas.rs

 

„Beleszülettem a kisebbségi sorsba”

Hogyan élnek a magyar kisebbségek a szomszédságban?

Riportsorozat Szlovéniából

Sokat lehet olvasni a sajtóban, az interneten, hallani a rádió és televízió műsoraiban, de emberközelből, ott élő emberektől kevésbé. A szenttamás.rs honlap újságírójának a tavasz folyamán sikerült eltöltenie egy hetet a valamikori jugoszláviai köztársaság, ma önálló állam, az Európai Unió és a schengeni övezethez tartozó Szlovéniában. Az ott élő magyar emberekkel készült beszélgetésekből állt össze ez a sorozat.

Ljubljanai és muravidéki helyszíneken kereste a választ, hogyan él a magyar közöség egy uniós országban az ott született, ott élő vagy odaköltözött, ott dolgozó és boldoguló emberektől. Gion Nándor mondta 1994-ben a róla készült portréfilmben, a Beleszülettem a kisebbségi sorsba - Portré Gion Nándorról című alkotásban, hogy az embernek akarva, akaratlanul el kell fogadni az új megváltozott körülményeket, az új nyelvet, szokásokat, és az élet megy tovább. Ezek az emberek is megmaradtak magyarnak, beleszülettek a másik államba, de sohasem feledték, hogy a magyar közöséghez tartoznak, ápolják a nyelvüket, hagyományaikat, részt vesznek a közösségi életben.

Ezekkel az emberekkel beszélgetett Szlovéniában, és kapott betekintést a mindennapjaikba, közösségi életükbe, úgy a nagyvárosban, mint a kisvárosokban.

A cikksorozat holnaptól olvasható honlapunkon.

 

Németh Dezső 

 

A projektum a Vajdasági Autonóm Tartomány, Tartományi Kulturális, Tájékoztatási és Vallásügyi Titkárság támogatásával valósul meg.