szenttamási temető

Művelődés

Szenttamas.rs

 

Kiss Natália is kiállított Szabadkán...

 

A Szabadkai Kortárs Galériában 2017. november 14-én 19 órai kezdettel Ács József születésnapjára és egyúttal a vajdasági magyar képzőművészet napjára a Híd Kör Art huszonöt vajdasági magyar fiatal képzőművészének közös kiállításával emlékeztek.

A Néma dialógusban a világgal elnevezésű kiállításon elsőként Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékeztetett arra, hogy Ács József ezen a napon lenne 103 éves, és ha élne, ugyanolyan látnok lenne, mint a maga idejében. Kiemelte, a vajdasági magyar képzőművészet napja kiváló lehetőség arra, hogy megfigyeljük a fiatal és új alkotókra, akik fontosnak tartják a művészeti világ határainak feszegetését.

A kiállítás egyik szervezője, Lovas Ildikó elmondta, a kiállítás ötlete és időpontja már hónapokkal előbb, pontosabban a tavasz elején megszületett. Kiemelte, a kiállítás katalógusában a kiállítók közelebb engedtek művészetükhöz mindenkit, a munkákban pedig kiérződik a tér, a táj, a mozgás, a nyugalom és a bensőségesség, a személytelennel szembevágyó transzcendentális imagináció helyeit kell keresnünk és meglelnünk műalkotásaikat nézve.

A tárlatot Brenner János szervező nyitotta meg, aki elmondta, nyelvészként gyakran van alkalma egy-egy tárlat megnyitásakor párhuzamba állítani a szavak és a képek hordozta jelentéseket. Szerinte a huszonöt fiatal képművész a maga gondolkodásával és kifejezésvilágával segít abban, hogy nyelvi síkokat építsünk le magunkban, és aktív befogadói legyünk a kiállított alkotásoknak.

Kiss Natália

A szenttamási Kiss Natália az újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatója portálunknak elmondta, a kiállításra egy 75×57,5 cm méretű grafikát hozott, amely sokszorosító mélynyomtatással készült, és Cím nélkül elnevezéssel került a kiállítást bemutató katalógusba: ‒ A kiállításon mindenki szabadon megmutathatta azt, hogy mivel foglalkozik, és mi mindent alkot. Minden alkotó maga határozta meg, mit állít ki egy ilyen tárlaton, hiszen itt van grafika, festmény-instaláció, rajz, fotó és videó is, vagyis szinte minden médium megtalálható. Az egésznek pedig a legnagyobb fontossága az, hogy mi fiatalok együtt állítunk ki, és ezáltal támogathatjuk a vajdasági képzőművészetet – mondta.

Kiss Natália Újvidéken született 1994. október 24-én. A középiskolát Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti technikus szakán fejezte. 2014-ben sikeresen felvételizett az újvidéki Művészeti Akadémia grafika szakára, melynek jelenleg negyedéves hallgatója.

Rajta kívül a hónap végéig látogatható tárlaton Agócs Nikolett, Bacsa Melinda, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Cvitkó Beatrix, Davie – Nagy Abonyi Dávid, Horvát Lívia, Kincses Endre, Klájó Adrián, Kocsis Katalin, Kovács Pécskai Emese, Kozma Laura, Lábadi Lénárd, Lak Róbert, Munjin Andrea, Nagy Kornélia, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Raffai Ingrid, Szabó Kornélia, Szalma Gábor, Szenti Lilla, Újházi Adrienn és Vass Szabolcs munkáját tekinthatik meg az érdeklődők. 

szenttamas.rs