Hírek

Szenttamás.rs

 

Megnyílt Kiss Natália kiállítása Újvidéken

 

A Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége (SULUV) újvidéki székhelyű galériájában (Mihajlo Pupin sugárút 9.) 2020. március 2-án (hétfő) 20 órai kezdettel A tér határai címmel megnyílt a szenttamási Kiss Natália képzőművész önálló tárlata.

A részletekről a fiatal művész elmondta, ez az első önálló kiállítása: −A téma a hely és a tér közötti különbség, egészen pontosan az a folyamat, amikor egy hely térré alakul. Több kérdésre keresi vagy megadja a választ: hogyan tölti be az embert mindez, hogyan éli meg ezeket a változásokat, és amennyiben egy helyen már élt vagy tartózkodott, azt hogyan építi be az új helyekbe, amikbe később belekerül. Több munkámon olyan hely-részletek láthatóak, ahol én legtöbbet tartózkodom, olyan részletek, amelyeket személyesen átélek, és amiket érdekesnek tartok egy helyen vagy térben. Legyen az egy udvar, egy épület, épületrész vagy bármilyen hely, ahol az ember tartózkodik, alkot valamit, elvesz, hozzátesz. Minden ilyesmit beleépítek a munkáimba – magyarázta a fiatal művész. A kérdésre, milyen technikával készültek az alkotások, elmondta, hogy előbb rajzokat vagy vázlatokat készít, melyeket grafikai technikába visz át: − A grafika úgy készül, hogy a rajzot egy hordozható anyagra vagy lemezre rárajzoljuk, és kémiai úton fixáljuk. Főként alumíniumlemezeken dolgozom, arra rajzolom a rajzot, amit kémiai úton fixálok, utána viszem rá a festéket, majd nyomtatom papírra. Van hozzá nyomtató, ami tulajdonképpen egy manuális, présszerű gépezet, s ez lehetővé teszi, hogy a rajzot sokszorosítsam. A munkák elkészítése nem egyforma ideig tart, azaz általánosan nézve egy-egy darabon legalább egy hónapig kell dolgozni, hogy az elképzelés tökéletesen megvalósuljon. A hétfőn nyílt kiállításon 10 grafika látható, amelyek a mesterképzés alatt, azaz az elmúlt egy év alatt készültek. A kiállítás március 13-ig tekinthető meg minden munkanapon 10 és 12, valamit 16 és 20 óra között.

Kiss Natália Újvidéken született 1994. október 24-én. A középiskolát Zentán a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti technikus szakán fejezte. 2014-ben sikeresen felvételizett az újvidéki Művészeti Akadémia grafika szakára, ahol jelenleg mesterképzésre jár.
 

P. L.

szenttamas.rs