Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a szenttamási KKT 22. ülése

A szenttamási Községi Képviselő-testület sorrendben 22. ülését Milena Alargić házelnök csütörtökre, június 7-ére hívta össze. A kéviselők ezúttal nyolc napirendi pontot tárgyaltak meg.

Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását követően az ülés a Szenttamási Vízelvezető Rendszer Részletes Szabályozására Vonatkozó Terv megvitatásával, majd annak elfogadásával folytatódott. Mint az indoklásból kiderül, a határozat elfogadásával a tervezetet, mely a Vajdasági Vizek Közvállalat hatáskörébe tartozik, a Vajdasági Urbanisztikai Intézet Közvállalat dolgozta ki. A tárgy helyszíne a településtől északkeletre található. Az utóbbi időben itt többször felmerült a talajvíz elvezetésének problémája, ugyanis a nagyobb esőzések következtében több ezer hektár termőföld kerül víz alá, aminek következtében a termelők hetekig nem tudnak rámenni a földekre. A probléma mielőbbi orvoslására a nyitott vízelvezető árkok megépítése és megfelelő áteresztő csövek lehelyezése jelent megoldást, mutattak rá a terv indoklásában, amelyet a képviselők vita nélkül elfogadtak.

A képviselő-testületi ülés folytatásában vita nélkül efogadásra került a község 2017. évre vonatkozó pénzügyi jelentése. A helyi közösségekről szóló új/régi határozat viszont több felszólalást, majd parázs vitát hozott. Branko Gajin ellenzéki képviselő szerint a helyi közösségek mára már szimbolikus jelentőségűek, ugyanis az elmúlt években fokozatosan minden jogot és felhatalmazást megvontak tőlük. Emlékeztetett arra, hogy a helyi közösség volt egykoron az a testület, amely a helyi járulékból befolyt összeget céleszközként használta azon felmerülő problémák kezelésére és megoldására, amelyeket az itt élő polgárok kezdeményeztek. Mint mondta, a legbosszantóbb az, hogy ma már a pártok és a polgárok csoportjai is állíthatnak jelöltet a helyi közösség tanácsába, ami szerinte politikai vonalra tereli a helyi közösségben folyó munkát, illetve az egyes párt(ok) eszközévé válik. A felvetésekre a polgármester Radivoj Paroški válaszolt, aki elmondta, a helyi közösségektől senki sem vette el a rájuk háruló feladatokat, és a tanácsot sem kizárólag párttagok alkotják. A testület tagjai ugyanis a polgárok szavazatai alapján kerülnek funkcióra. Felszólalását követően a képviselők szavazattöbbséggel megválasztották a helyi közösségi választásokat követő bizottság tagjait.

Az ülésen bővített napirendi pontként a képviselők megszavazták a sutomorei Szenttamási Nyaraló Kft. Alapszabályzatát, és a nyaralót irányító cég munkájára vonatkozó adminisztratív kérdéseket. Annak ellenére, hogy az ellenzék képviselői újra kétségbe vonták a magyarázatot, miszerint a nyaralót csakis egy Montenegróban bejegyzett cég irányíthatja, a hatalmi pártkoalíció kitart eddigi állásfoglalása mellett, miszerint ez teljesen normális és elfogadható folyamat. Mint elhangzott, a montenegrói ingatlanokra vonatkozó törvényeket az adott ország határozza meg, és a szenttamási tulajdonosnak (ez esetben a községnek) ehhez kell alkalmazkodnia, nem pedig fordítva. A kétórás képviselő-testületi ülés ezúttal is a képviselői kérdésekkel zárult.

 

P. L.