Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Szétesett a haladó-szocialista koalíció Szenttamáson

A szenttamási Községi Képviselő-testület 2020. június 10-én megtartotta idei első ülését, és tekintettel arra, hogy Szerbiában június 21-én általános választásokat tartanak, a sorrendben 40. ülés egyúttal az utolsó volt ebben a felállásban.

 

A másfél órás ülésen a 13 előlátott napirendi pont közül a legtöbb vitát a sorrendben második pont váltotta ki, amelyen a képviselők a 2020-as költségvetés első módosításáról vitáztak. Egészen szokatlan, mondhatni parázs hangulat alakult ki, aminek a vége az lett, hogy a Szerbiai Szocialista Párt képviselői a módosítási indítvány szavazáskor elhagyták az üléstermet.

A szocialisták frakcióvezetője, Zoran Mladenović magyarázatot kért a módosításra kerülő költségvetés több tételére. Felvetette, hogy a költségvetési tartalék túl kevés, és rákérdezett, hogy a község miből gondolja fedezni a hétfői ítéletidő okozta károkat. Ugyancsak érdeklődött, hogy miért csökkent a Szociális Központ számára megítélt összeg csaknem kétmillió dinárral. A polgármester, Radivoj Paroški elmondta, az önkormányzatban mindenki tudja, mire költötték a tartalék eszközöket: − Megígértem a polgároknak, hogy az önkormányzatban találunk lehetőséget arra, hogy a károsultaknak kifizessük az ítéletidő és a jégeső okozta károkat, ugyanakkor élni fogunk más lehetőségekkel is, amelyek nem kötődnek közvetlenül a költségvetéshez. Egyébként egy hosszabb kárfelbecslési folyamat áll előttünk, bizottságot kell alakítani, a helyszínen felmérni a valós helyzetet stb., és biztos vagyok abban, hogy a költségvetésben előlátott eszközök elegendőek lesznek erre a célra. A károk egyébként nem olyan nagyok, mint ahogyan első látásra tűntek – mondta többek között a polgármester.

Az ülés folytatásában szavazattöbbséggel elfogadásra került regionális szemétgazdálkodás 2019-2028 időszakra vonatkozó terve, elfogadták továbbá a községi vagyonjogi ügyészre vonatkozó második határozatot, döntés született az egyesületeknek a pályázat útján odaítélendő eszközök elbírálásáról, és annak felhasználását szabályzó határozat módosításáról, elfogadásra került a községi földrajzi információs rendszer stratégiai terve, valamint a község tulajdonában lévő földterületek bérbeadása, eladása.

Elfogadásra került a 2020. évi mezőgazdasági földterület gazdálkodásáról és védelméről szóló tervezet is. Újabb élénk vitára került sor az utolsó előtti napirendi pont esetében, amely a község területén történő személyszállítással kapcsolatos szolgáltatásokról szólt. Zoran Mladenović szerint a városi buszjáratok ritkán közlekednek, közben pedig igencsak megterhelik a költségvetést. A polgármester válasza az volt, hogy a városi buszjáratra továbbra is szükség van, és a költségvetésben találnak pénzt arra, hogy működjön. Kiemelte, a legfontosabb az, hogy a polgárok (vagyis az adófizetők) és a diákok számára a városi közlekedés Turiára és Nádaljára továbbra is teljesen ingyenes marad. Szavazáskor a szocialisták képviselő csoportja újra elhagyta az üléstermet. A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője ezt követően külön külön hangsúlyozta: a két párt községi szinten soha többé nem lép koalícióra.

A képviselő testület ülésének utolsó napirendi pontjaként a képviselői kérdések keretében Brasnyó Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője azt kérdezte a polgármestertől, hogy a községházán lévő zászlók mellett miért nem lehet kint a magyar zászló is. Mint mondta, a törvény lehetővé teszi, hogy a magyar nemzeti ünnepeken kitegyék a nemzeti színű zászlót, s ezt minden alkalommal meg is teszik, azonban szeretnék, hogy az folyamatosan kint legyen. A választ az új képviselő testülettől, vagy az új polgármestertől várják. 

Paraczky László

szenttamas.rs