Turiai Kolbászfesztivál

Szenttamas.rs

 

Termékbemutatókkal indul a Turiai Kolbászfesztivál

Február utolsó hétvégéjén több tízezer látogatót várnak a dél-bácskai faluba, az idei óriáskolbász 2036 méteres lesz.

 

A 36. Turiai Kolbászfesztivált az idén február 28-a és március 1-je között rendezik meg. A szervezők még az ősz folyamán megkezdték a munkát, hetente rendszeresen összejönnek az egyesület székházában, és a legapróbb részletekig megvitatják a fontosabb tennivalókat, hogy a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye minél zökkenőmentesebben teljen. A szervezést pár évvel ezelőtt egy teljesen felfiatalított csapat vette át, s mint azt a keddi összejövetelen hallottuk, fokozatosan megvalósítják az új ötleteket, a bővített gasztronómiai és kulturális programokat, s az innovációk egyéb változásokat is hoztak. A kolbászfesztivál tavaly kinevezett elnöke, Ranislav Stankov elmondta, még mindig vannak megvalósításra váró tervek, ám az eddigi változások mind pozitív visszhangra, támogatásra találtak. Ami már most biztos az, hogy az idén a hosszúkolbászt 2036 méteresre készítik a turiai böllérek, és szombaton délben mutatják be az emelvény előtt, később pedig méterszámra árulják. A fesztivált megelőző hetekben az idén is népszerűsítik a turiai kolbászt a már megszokott városok, Zombor, Szabadka és Újvidék mellett pedig az idéntől Topolyán és Belgrádban is tartanak árusítással egybekötött termékbemutatót: − Úgy döntöttünk, hogy az idén több bemutatót tartunk. Az elsőt február 1-jén a topolyai piacon, ahol a látogatók megkóstolhatják a kolbászt, és egyúttal meghívjuk őket a február végén sorra kerülő fesztiválra. A második bemutatónk Zomborban, február 7-én a Szentháromság téren lesz, a szabadkaiak február 14-én a városháza előtti téren, az újvidékiek pedig február 21-én a Halpiacon külön erre a célra felállított faházikóknál kóstolhatják meg a turiai különlegességet. Ezt követően február 23-án (vasárnap) Belgrádban a Djeram piacon lesz termékbemutató, reggel 9 órától délután 16 óráig mind az öt városban az érdeklődők kedvező áron vásárolhatnak friss, száraz- és rostélykolbászt. Az árak már évek óta nem változnak: a friss kolbász 400, a szárazkolbász 600, a rostélyos sült kolbász pedig a helyszínen frissen sütve, lepényben, mustárral kínálva mindössze 150 dinárba kerül. Ezek valóban szimbolikus árak, aminek az eredménye az, hogy pár óra leforgása alatt minden áru elkel, amit már mi is és a szervezők is megszoktunk – mondta a fesztivál elnöke.

Ranislav Stankov kiemelte, a Turiai Kolbászfesztivált az idén február 28-tól március 1-ig tartják meg a falu központjában, ahova ismét több tízezer látogatót várnak. Ezt megelőzően, február 24-én délben a Kolbászházban a védnököket és támogatókat fogadják, a fesztivál kísérőrendezvényeként pedig február 26-án, csütörtökön 18 órai kezdettel a helyi közösség kistermében megnyílik a szenttamási Art Galéria hagyományos, árusítással egybekötött kiállítása.

− Már tavaly is nagyon jól sikerültek az újdonságok, amelyeket a szervezőbizottság elfogadott. Az egyik a szárazkolbászverseny, a másik pedig a kolbászgyúróverseny. Az elsőre három kategóriában lehet benevezni. Az első kategóriában csak a turiai böllérek szárazkolbászát várjuk, azaz a házigazdák versenyeznek egymás között, hogy ki készíti a legfinomabb kolbászt. A második kategóriában az egész országból várjuk a benevezéseket, illetve a szárazkolbászmintákat, a harmadik kategóriában pedig kizárólag a külföldön gyártott kolbászokat bírálja el a szakzsűri. Újdonságnak számít a tavalyelőtt indult kolbászgyúróverseny, amelyen a résztvevő csapatok számára 5 kg húst és 10 méter belet biztosítunk, a kolbászkészítéshez szükséges felszerelést és a fűszereket pedig a versenyzők hozzák magukkal. A tervek szerint a verseny szombaton, február 29-én reggel 9 órakor kezdődik, az eredményhirdetés pedig 13 órakor lesz. Hogy ezek az újítások is sikerültek, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kolbászgyúróversenyre már 20 csapat jelezte részvételét, bár még meg sem hirdettük – mondta mosolyogva a fesztivál elnöke. Hozzátette, a kulturális műsor is bővülni fog, azonban még nem árulja el, hogy milyen újdonságok várhatóak. Viszont már most biztos, hogy február 29-én este a központi emelvényen Dragana Mirković népszerű énekesnő szórakoztatja a közönséget. 

Paraczky László

szenttamas.rs

(Fotó: archívum)