Hírek

Szenttamás.rs

 

Nem egészen négy óra alatt elfogyott az óriáskolbász Turián

 

Több tízezer ember érkezett szombaton Turiára a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényére, ahol déli 12 órakor Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter megnyitotta a sorrendben 36. Turiai Kolbászfesztivált, majd a falu védjegyének tartott bicskával megvágta a világ leghoszabb kolbászát, a 2036 méteres „óriáskígyót”.

Az óriáskolbászt Turia legnagyobb traktora szállította, az emelvényig pedig a helyi tamburazenekar és azok a böllérek kísérték, akik két nap és három éjszaka darálták, gyúrták, fűszerezték, majd konyhakészre töltötték. Az egyik böllér elmondta, mintegy 30 anyakoca húsát dolgozták fel. A közel 2,5 tonnás kolbászt méterszámra a helyszínen 500 dináros áron árulták, és mindössze 3,5 óra alatt szétkapkodták.

A fesztivál az idén február 25-én a védnökök fogadásával kezdődött, két nappal a megnyitót megelőzően pedig a Helyi Közösség épületében a Kolbászfesztivál kísérőrendezvényeként megnyílt a szenttamási Art Képzőművészeti Galéria árusítással egybekötött kiállítása. Ugyancsak csütörtökön kezdődött a falu központjában az elárusítóhelyek feltöltése a különböző kolbászfélékkel, melyek az egész ország területéről érkeztek. Pénteken a már hagyományos turiai sült kolbász mellett nyers-, füstölt-, száraz- és csemegekolbász is kapható volt. A húsipari termékek bő választéka mellett a disznóvágáshoz szükséges felszerelésen át a különböző fűszerekig mindent kiraktak az elárusítók.

A legtöbben szombaton érkeztek Turiára, a látogatók és érdeklődők ezen a napon a gazdag kulturális program mellett többek között kolbászkészítési és kolbászfalási versenyt is láthattak, szakzsűri választotta ki a legjobb üzemi-, illetve házikolbászt, megjutalmazták a legtávolabbról érkező, valamint a legnagyobb testsúllyal rendelkező vendéget.

Vasárnap, március 1-jén folytatódott a kolbász és egyéb szárított és füstölt hús eladása, a késő délutáni órákig a színpadon folyamatos tarka kulturális műsorral várták a Turiára látogatókat. A Turiai Kolbászfesztiválról bővebb beszámolót portálunkon kedden olvashatnak.

Paraczky László

szenttamas.rs