Hírek

Szenttamás.rs

 

Egy szálig elfogyott a kolbász Turián

 

A gyönyörű napsütés, a finom sültkolbász és a lacikonyhák sokasága mellett még felsorolni is nehéz lenne, mi minden várta február 29-én Turián a látogatókat. A sorrendben 36. Turiai Kolbászfesztivál szervezői nem csak arról híresek, hogy évről évre saját világrekordjukat döntik meg kolbászkészítésben, hanem az elmúlt évtiztedek tapasztalatait felhasználva maximálisan felkészülve fogadják a több tízezer látogatót. Bővült a hentesáru-felhozatal, a turisztikai és a kulturális programok kínálata, hiszen a falu lakosai egy éven át készülnek a régió legtömegesebb rendezvényére, a háromnapos Kolbászfesztiválra. A szombati kínálatok és program volt fókuszban a rendezvényen, a főszerepben pedig a természetesen a kolbász.

A turiai Helyi Közösség udvarában 21 csapat részvételével délelőtt 10 órakor kezdődött a kolbászgyúrási verseny, a nagyszínpadon pedig a kulturális műsor vette kezdetét, amelyben az ország több városából érkezett művelődési egyesület néptáncát, népzenei műsorát követhették az érdeklődők. A hangulat 11 óra után hágott a tetőfokára, amikor az egyik mellékutcából kigördült a falu legnagyobb traktora a tavalyinál egy méterrel hosszabb, 2036 méteres, 2,4 tonnás óriáskolbásszal. A hatalmas tömeg nagy érdeklődéssel kísérte a kolbász útját az emelvényig, amelynek a környékén déli 12 órakor szinte talpalatnyi hely sem maradt. Az idei rendezvényt Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter nyitotta meg: − Nagyon izgalmas rendezvénynek lehetek része, rengeteg ember eljött, csodálatos a szervezés. Köszönet a három és fél évtizedes múlttal rendelkező egyesületnek, amely annak idején kis csoportként indította el a kolbászkészítési versenyt, ami mára hatalmasra duzzadt. Önök szabadon irigyelhetik önmagukat. A világ egyig legjobb sportolójára, Szergej Bubka atlétára emlékeztetnek, arra a sportolóra, akinek az eredményeit senki sem érte utol, így több alkolommal egyedül döntötte meg saját világrekordját. Önök ugyanezt teszik a kolbásszal. Mindannyiukat arra kérem, fejlesszék tovább ezt a márkát – mondta a miniszter, majd a híres turiai bicskával szimbolikusan levágott egy darabot a hosszúkolbászból megnyitva így a rendezvényt.

A polgárokat rajta kívül Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági titkár, Vladimir Batez, tartományi sport- és ifjúsági titkár, Radivoj Paroški szenttamási polgármester és Ranislav Stankov, a Turiai Kolbászegyesület elnöke köszöntötte.

− A tartományi mezőgazdasági titkárság anyagilag is támogatja a Kolbászfesztivált és a hasonló rendezvényeket, hiszen a lehető legjobb módon járulnak hozzá az identitás védelméhez, előmozdítják a vajdasági falvak értékeit, valamint biztosítják a hagyományos termékek megőrzését. A Turiai Kolbászfesztivál évről évre emeli a szervezés színvonalát, ezért felkérem a Kolbászegyesületet és a szenttamási önkormányzatot, hogy használják ki a titkárság által felkínált támogatásokat, és védjék le a terméket, vagyis a turiai kolbászt, ahogyan az a szerémségi kolbász, a verseci sonka, a futaki káposzta és begecsi sárgarépa esetében történt. Használják ki továbbá a lehetőséget, és pályázzanak az állattenyésztő gazdaságok és a mini húsfeldolgozó üzemek felszerelésére szánt eszközökre – mondta Vuk Radojević.

Radivoj Paroški szenttamási polgármester felszólalásában kiemelte, a rendezvényt lehet ugyan magasabb szintre emelni, ám a minőséget kötelező megtartani: − Bízom benne, hogy a felfiatalított Kolbászegyesület továbbviszi a híres turiai kolbász készítésének hagyományát, és mindannyian hozzájárunak ahhoz, hogy a kolbászt ne csak a fesztivál ideje alatt, hanem egész évben készíteni és árulni lehessen. Egyszerűbben fogalmazva: a piac és a termelés kiszélesítése a fő cél. Az önkormányzat a tartományi titkársággal és minisztériummal készen áll ennek a célkitűzésnek a támogatására. A kormányzat minden szintje által nyújtott támogatás nemcsak lehetőséget kínál a Kolbászfesztivál előrehaladására, hanem a község teljes mezőgazdaságának támogatását is szolgálja olyan projektek révén, mint például a határ egy részének tavaly történt villamosítása. Továbbra is azon dolgozunk, hogy javítsuk a fejlődéshez szükséges feltételeket – mondta a szenttamási polgármester.

Miközben az óriáskolbászt méterszámra árulták (500 din/m), a színpadon tovább folytatódott a néptánc és a kulturális műsor. A szárazkolbász- és a kolbászgyúró-verseny, valamint a különböző vetélkedők eredmény hirdetésére 14 órakor került sor. A legtávolabbról érkező vendégek közül első díjban az Új-Zélandról érkezett, a második és a harmadik díjat pedig az Orosz Föderációból és az Egyesült Államokból érkezett vendég vihette haza.

A kolbászgyúró-verseny győztese a bácspetrőci Petro-Kul csapat lett, második helyre a niši Menjačnica Ceki csapata került, a harmadik helyen pedig a turiai Dijaspora gyúrócsapata végzett.

A szárazkolbász-versenyre az idén négy kategóriában nevezhettek be az érdeklődők. Kenyeres Dénes zsűritag, a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsok Egyesület tagja elmondta, 13 turiai versenyző adott le mintát, az ország többi részéről 14, az üzemi kolbász versenyre 5 és külföldről 4 minta érkezett: − Az idei évben nem lehetett rendesen kiszárítani a kolbászt, mert enyhe az időjárás miatt kívül kiszáradt, belül pedig nyers maradt. Ami az osztályzási kritériumokat illeti, a legfontosabbak a szín, azaz a kolbász külső és belső színe, hogyan szeletelhető (darabos marad-e vagy sem), a füstölés és az íz. Nem volt könnyű a döntés, hajszálokon múlott a végeredmény, ugyanis a leadott minták mintegy 80 százaléka kiváló minőségű kolbász volt – magyarázta a martonosi zsűritag.

A szárazkolbász-verseny eredmények:

1. kategória (turiai kolbászminták):

1. Sremčev Danilo, 2. Balint Nemanja, 3. hely: Srdić Marica.

2. kategória (országosan leadott minták):

1. Šovljanski Marija (Bajsa), 2. Pavlović Jovan (Valjevo), 3. Novak Ivan (Kucora)

3. kategória (nemzetközi kolbászminták):

1. Đurić Igor, Rogolj (Boszinia és Hercegovina), 2. Dragan Latinović, Bravsko (Bosznia és Hercegovina), 3. Franjul Loris, Sveti Petar u Šumi (Horvátország).

4. kategória (üzemi kolbászminták): 1. Beljanski (Turia), 2. Jelić (Ürög), 3. Siki (Újvidék).

A szombati nap Dragana Mirković népszerű énekesnő fergeteges koncertjével zárult.

Vasárnap, március 1-jén tovább folytatódott a kolbász és egyéb szárított és füstölt hús eladása, a késő délutáni órákig a színpadon folyamatos tarka, kulturális műsorral várták a Turiára látogatókat. Este 18 órától az iskola sportcsarnokában immár hagyományosan sor került a szenttamási Bard Művelődési Egyesület tánccsoportjának fellépésére.

Összegezve a hétvégén Turián zajlott eseményeket leszögezhető, a szervezők mindent beleadtak, hogy az eddiginél minőségesebb, látogatottabb rendezvényen minden látogató megtalálja a számára megfelelő tartalmakat, árut, élelmiszert, szórakozási lehetőséget, ugyanakkor sokkal intenzívebben dolgoztak a Kolbászfesztivál népszerűsítésén, aminek érezhetően meglett az eredménye, hiszen előzetes számítások szerint a három nap alatt mintegy 70 ezer ember látogatott a mindössze 1700 lakost számláló dél-bácskai településre. A 2,4 tonnás óriáskolbász mellett előkészített több tonna friss- és száraz turiai kolbász vasárnap délutánra egy szálig elfogyott.Paraczky László

szenttamas.rs