Hírek

Szenttamás.rs

 

Megtartják a Turiai Kolbászfesztivált, de...

Az idén elmaradnak a kulturális programok és vásárlási lehetőség sem lesz a rendezvényen

 

A Turiai Kolbászfesztivál az ország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, amely a dél-bácskai faluban minden év februárjának harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre. A fesztivált három nap alatt több tízezer látogató keresi fel, akik a sertéshúsból készült finomságok mellett megkóstolhatják a világ leghosszabb kolbászát is.

A rendezvény szervezőbizottsága és a Kolbászfesztivál Egyesület a járványügyi helyzetre való tekintettel az idén úgy döntött, hogy megtartják ugyan a 37. Turiai Kolbászfesztivált, de a megszokottól eltérő formában. Ugyanis, február utolsó hétvégéjén a böllérek újra elkészítik a világ leghosszabb kolbászát, amelyet az idén 2037 méteresre terveznek, és ezzel megdöntik saját rekordjukat. Az előző évektől eltérően a hosszúkolbászt az idén nem mérik szét, hanem teljes egészében humanitárius célokra ajánlják fel. A járványügyi rendelkezéseket szem előtt tartva megszervezik a kolbászgyúró versenyt is, de csak községi szinten. A versenyt követően a benevezésekből befolyt összeget a szenttamási Kisutcai család megsegítésére utalják át. A család otthona decemberben a tűz martalékává vált.

– Számunkra a három nap alatt Turiára látogató polgárok egészsége a legfontosabb, ezért az idén elmaradnak a kulturális műsorok, továbbá az utcai árusítás is. Az idei rendezvény fő védnöke Szenttamás község, a szervezés menetéről pedig idejében tájékoztatjuk a nyilvánosságot. Azzal a reménnyel, hogy a 38. Kolbászfesztivált a már régi, megszokott formában tarthatjuk meg, arra kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a Válságtörzs rendelkezéseit, és közösen győzzük le a koronavírust – olvasható többek között a szervezőbizottság és a Kolbászfesztivál Egyesület tegnap kiadott közleményében.

 

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs