Művelődés

Szenttamas.rs

 

A magyar költészet napja Szenttamáson

Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben az anyaországon kívül élő magyar egyesületek, intézmények is irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek.

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ az idén másodszor szervezett irodalmi műsort a magyar költészet napja alkalmából. Az ünnepi műsorra a helyi Népkönyvtárban került sor április 10-én, ahol a helybeli kicsik és nagyok, diákok és egyetemisták, továbbá felnőttek szavaltak, elevenítették fel a magyar költészet gyöngyszemeinek egy-egy darabját. Ahogyan el is hangzott: a nyelv nagy fegyver. Tudták ezt az irodalom nagyjai is, akik soraikban örökérvényű gondolatokat fogalmaztak meg. Az előadók Babits Mihály sorait idézve arra biztatták a közönséget, „ültessünk virágot, szeressük és megértsük az egész világot”.

A költészet hatalmáról szóló megnyitóbeszéd után azoknak a szereplőknek a szavalatát hallgattuk meg, akik a városi szavalóversenyre készültek, de itt voltak a helyi Hagyományápoló Klub szavalói és olyanok, akik egyszerűen csak szeretik a verseket és szeretik ezeket megosztani másokkal. Az egy órás műsorban 16 fellépő mintegy 20 verset mondott, és kivétel nélkül mindegyiket hosszantartó tapssal jutalmazta a lelkes közönség

A műsor végén a résztvevők és a szervezők egyetértettek abban, hogy Szenttamáson már biztosított a vers és a szép szó iránti szeretet jövője. Leszögezték, jó lenne, ha nem csak ezen a napon találnánk rá a gyönyörű versekre, hanem lenne időnk verset mondani, verset hallgatni máskor is.

A költászet napja 2016. április 1ö. képek

A költászet napja 2016. április 10. képek

A költászet napja 2016. április 10. képek

P. L.