Művelődés

Szenttamas.rs

 

Esszék a jelenkor aktuális problémáiról

Harmadik alkalommal hirdettek esszépályázatot az újvidéki Magyar Tanszéken

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar kék termében április 27-én került sor a Magyar Tanszék 2016-os esszéíró pályázatának díjátadó ünnepségére. A Kontaktzóna című rendezvényen a jelenlévő tanárokat, egyetemistákat, díjazottakat és a zsűri tagjait először dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntötte, majd dr. Bence Erika, a zsűri elnöke járta körül  az esszé fogalmát, és elemezte a beérkezett pályamunkákat.

Bence Erika

− Ha a regény a monumentális formátlanság műfaja, akkor az esszé a több évszázados megfoghatatlanságé. Az esszé minden, ami nem novella, kritika vagy tanulmány. És mindenből egy kicsi. Átmenet a szó pozitív értelmében, ahol a köztesség minőség és nem hibás tényező. Valahol ebben a köztességben kellett működnie a Magyar Tanszék 2016-os esszépályázata bírálóbizottságának is, amikor döntését meghozta – mondta Bence Erika.

A pályázatra az idén tíz szerző pályaműve érkezett be az újvidéki Bölcsészettudományi Karról és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karról. A dr. Hózsa Éva, dr. Pásztor Kicsi Mária, dr. Draginja Ramadanski, dr. Samu János Vilmos és dr. Bence Erika összetételű zsűri döntése alapján az idei pályázat első díjasa Slezák Lázár, az újvidéki Magyar Tanszék hallgatója lett, akinek Péterffy Gergely Kitömött barbár című regényéről szóló esszéje „fölülről” közelít az esszé felé, a fölöttes műfaj, a tanulmány felől. A második díjat a kar doktorandusza, Romoda Renáta érdemelte ki. Esszéje a kritika műfajához áll legközelebb. A pályázat harmadik díjasa, Török Anita (Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar), könyvismertetőt írt.

Különdíjat kapott Csáki Edina (novella, BTK),  Nagy Valentina (publikáció, BTK) és Medve Anita (esszétanulmány, MTTK).

Színházkritikát küldött be Korhecz Dalma (BTK), publicisztikát Hugyik Rózsa (MTTK), tanulmányt Dudás Viktor (MTTK) és könyvismertetőt Botka Andrea (BTK).

A díjazottak is és a résztvevők is értékes könyvjutalomban részesültek.

Dr. Samu János Vilmos a zsűri tagja az idei pályázatot értékelve portálunknak elmondta, különösen örült annak, hogy a beérkezett pályamunkák színvonala egyenletes volt:

Dr Samu János Vilmos

− Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kiemelt munkák nem kiemelkedőek, de egyetlenegy olyan dolgozatot sem olvastunk, amelyet könnyedén félretettünk volna, és amely a mérlegelés alkalmával ne került volna újra szóba a végső rangsor esetén. Maga a pályázat a beérkezett munkák száma tekintetében javuló tendenciát mutat, és itt nálunk természetesen fontos a kvantitatív tényező is. Ráadásul az esszé olyan műfaj, amely azon túl, hogy folyamatosan átalakul, újraértelmezi magát, a szűkebb értelembe vett vajdasági magyar irodalomban is mindig rendkívül fontos volt – mutatott rá a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense. Hozzátette, az előző évekhez képest a színvonal tekintetében is érezhető a javuló tendencia, az egyetemisták részéről jelentősen nőtt az íráskedv is, továbbá a munkák rendkívül aktuálisak: − A jelenkor aktuális problémái iránti érzékenység mutatkozik meg a fiatal egyetemistáknál, ami szerintem rendkívül fontos dolog. Nemcsak megélik, hanem értelmezik is, és ezenkívül igényük van arra, hogy értelmezzék.

Kontaktzóna 2016. április 27. képek

Kontaktzóna 2016. április 27. képek

Kontaktzóna 2016. április 27. képek

P. L.