Kultura

Szenttamas.rs

 

Završena manifestacija „Dani Nandora Giona 2019” u Srbobranu

Četiri književne manifestacije su održane u okviru ovogodišnje već tradicionalne srbobranske manifestacije „Dani Nandora Giona“. U petak, 1. februara u znak sećanja na popularnog pisca rodom iz Srbobrana u Narodnoj biblioteci u Srbobranu je održano književno veče na mađarskom jeziku i predstavljen album pod naslovom Nandor Gion. O knjizi, koja je objavljena u zajedničkom izdanju budimpeštanske izdavačke kuće „Napkut”, Književnog muzeja „Petefi” takođe iz Budimpešte i Spomen-kuće „Nandor Gion” govorili su autori Adam Kurc i Hargita Horvat Futo.

Na samom kraju književne večeri Spomen-kuća ,,Nandor Gion” je po šesti put objavila književni i prevodilački konkurs koje organizuju u saradnji sa opštinom Srbobran. Kako se čulo, prvi književni i prevodilački konkurs spomen-kuće objavljen je 2012. godine, a od tada su organizatori, saradnici spomen kuće svake godine 1. februara, na dan rođenja srbobranskog pisca Nandora Giona, objavili nove konkurse: svake godine za najbolju pripovetku i prevod, svake treće godine za najbolji roman ili omladinski roman.

U nastavku književne manifestacije u Domu Kulture u Srbobranu je 22. februara održana promocija romana Rafal za jednog crnog bivola Nandora Giona u prevodu Jolanke Kovač iz Mužlje. Nakon promocije knjige je otvorena izložba ilustracija koje je za prevod Gionovog omladinskog romana priredila Andrea Munjin. U program su učestvovali: Jolanka Kovač (prevodilac), Andrea Munjin (ilustrator), Hargita Horvat Futo (urednik), Laslo Paracki (moderator) i članovi grupe za scensko kazivanje Med i žaoka u režiji Božane Stojković.

Treća manifestacija, koja ja održana u Narodnoj biblioteci 28. februara je posvećena promociji knjige ,,Maradék maradéka”, koja sadrži zbirku reportaža sa letnjeg kampa koje svake druge godine organizuje Udruženje mađarskih novinara Vojvodine. Knjigu je izdao novosadski Forum, a reportaže su nastale 2017. godine u mestu Maradik, Slankamen, Novi Sad, Rumenka, Budisava… Gosti književne večeri su bili predsednik udruženja, Endre Mariaš, potpredsednici Livija Tot i Pal Lephaft, kao i novinarka Gizela Štanjo-Tot.

Manifestacija Dani Nandora Giona 2019. je završena 9. marta kada je u rimokatoličkoj crkvi u Srbobranu prikazana knjiga Krstovi krajputaši u Srbobranu. Na promociji su govorili Hargita Horvat Futo (urednik), Laslo Paracki (autor) i Deže Nemet (autor fotografija). Na promociju je došlo preko 100 naših sugrađana, kao i gosti iz Temerina, Bečeja i Novog Sada. Pozdravni govor je održao rimokatolički sveštenik Peter Sarvaš, koji je takođe učestvovao u istraživanju. Kako je rečeno, u knjizi su sem katoličkih krstova dokumentovani i pravoslavni krstovi, koji postoje na teritoriji Srbobrana.

„Ovom ilustrovanom monografijom prvenstveno nastojimo da sačuvamo od zaborava materijalne tragove kulture našeg naroda, svesni smo, da je od podjenake važnosti poštovanje i beleženje u kolektivnom pamćenju i katoličkog i pravoslavnog spomeničkog nasleđa naših preca kao dela naše zajedničke istorije i identiteta”, rečeno je na promociji. 

Laslo Paracki