Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamási Népkönyvtár:

A Milan Dunđerski Költészeti Díj bírálóbizottságának döntése

A Milan Dunđerski Költészeti Díjat, amelyet Đorđević Milan gimnáziumi tanár kezdeményezésére alapított a Szenttamási Népkönyvtár, az idén először osztják ki azoknak a szerzőknek, akik a zsűri elbírálása alapján a legsikeresebb pályaműveket hozták létre, verseik elgondolkodtatóak és az egyetemes emberi értékekre mutatnak rá. Az eddig nem publikált alkotásokat szerb és magyar nyelven lehetett beküldeni 2019. szeptember 1-je és december 1-je között két kategóriában (hazai és külföldi középiskolás diákok és egyetemisták). Az interkulturális költői pályázatra meglepően nagy számban küldtek verseket a fiatal szerzők.

A díj bírálóbizottsága, dr. Ana Stjelja (elnök), dr. Utasi Csilla és dr. Horváth Futó Hargita, február 5-i összejövetelén a következő döntést hozta:

 

A.) Egyetemista kategória:

1. Jelena Stanojević,

Bratunac, Szerb Köztársaság/Bosznia és Hercegovina Észak-Szarajevói Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Általános Irodalmi és Könyvtártudományi Tanszék

A vers címe: AGNUS DEI

2. Albert Éva,

Péterréve Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék

A vers címe: MERT MI CSAK...

 

B.) Középiskolás kategória:

1. Erna Berbo,

Priboj, Priboji Gimnázium 2. osztály

A vers címe: HUMANISTIČKA PESMA

2. Bojana Vojnić,

Szabadka, „Svetozar Markovićˮ Gimnázium

A vers címe: KÉTEZER-TIZENKILENC ÉS A SZABADSÁG VÁROSA

 

A díjazott szerzők oklevelet, Milan Dunđerskiról szóló szerb‒magyar kétnyelvű könyvet és 100 euró ellenértékének megfelelő pénzjutalmat kapnak, a díjazott versek pedig irodalmi folyóiratokban jelennek meg.

A díjak ünnepélyes átadására 2020. február 22-én, a költő születésnapján kerül sor.szenttamas.rs