Hírek

Szenttamas.rs

 

Lilába öltözött a falu

 

Karolina Vislavski nádaljai édesanya kezdeményezésére 2020. november 17-én első alkalommal ünnepelték meg Szenttamás községben a koraszülüttek világnapját. Mint elhangzott, ezen a napon a korábban érkező babákat, az inkubátor mellett álló szülőket és azokat a kórházban dolgozó orvosokat, ápolókat ünnepeljük, akik oroszlánrészt vállalnak a küzdelemben. A lila színű megvilágítással és az ugyanolyan színű léggömbök magasba engedésével Nádalja csatlakozott a világ többi részéhez abban a törekvésben, amelynek fel kell hívnia a lakosság és a szakma figyelmét egy olyan problémára, amely Szerbiában (is) egyre inkább jelen van.

A világon évente 15 millió baba születik idő előtt, hazánkban ez a szám 4000 körüli, a koraszülöttek mintegy 60 százaléka intenzív kezelésre szorul. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy Szerbiában az idő előtti születés az 5 év alatti gyermekek halálozásának fő oka. A nádaljai Karolina Vislavski egyike azoknak az anyukáknak, akinek fia, Danilo, idő előtt született, ezért megérti az említett statisztikát. Ő volt a kezedményezője annak, hogy községünkben is emlékezzünk a tehetetlen legfiatalabb állampolgárokra, az ottani Helyi Közösség pedig támogatta a világnapra vonatkozó kezdeményezést.

− A nádaljai Helyi Közösség szükségét érzi annak, hogy önzetlen támogatást nyújtson a koraszülötteknek, szüleiknek, és támogassa az életért folytatott küzdelmüket. Sok mindenre rámutattak, és olyan hősök, akiknek minden pillanatban elismeréssel tartozunk, és akiket felkarolunk. Támogatásunk jeléül Nádalja település ezen a napon idéntől lila színbe öltözik, a Kis Nagy Óriás (Danilo) családjával léggömböket engedünk a levegőbe, amivel minden Óriásnak üzenjük, hogy nincs egyedül. Külön köszönet a kezdeményezés támogatásáért Milica Zarić polgármester-helyettesnek és a Szenttamási Ifjúsági Irodának – mondta Dejana Aleksijević, a Helyi Közösség elnöke.

A szenttamási önkormányzat képviselője, Milica Zarić elmondta, a község immár hivatalosan is csatlakozott a világnapról szóló megemlékezéshez: − Karolina háromgyermekes édesanyaként kezdeményezte az akciót, amelyet a járványügyi intézkedések miatt szerényen, de sikerült megvalósítani. Ezzel Szenttamás község is csatlakozott a globális, a koraszülöttek világnapja akcióhoz. Nádaljáról küldött üzenetünkben támogatásunkról biztosítottuk a kis Óriásokat, akiknek az életért folytatott küzdelemben a szeretet mellett erre is nagy szüksége van. Ma este Nádalja is lila színbe öltözött, e szín egyúttal a koraszülöttek világnapjának szimbóluma. Az akcióhoz csatlakoztak a község általános iskoláinak alsósai is, akik a piciknek lila színű, zoknicsomagokat és különböző rajzokat készítettek. Köszönjük nekik, köszönjük Karolinának és a Helyi Közösségnek hogy támogatták az akciót. Már most biztos vagyok abban, hogy a jövőben a koraszülöttek világnapja alkalmából kezdeményezett akciónk hagyományos lesz – fogalmazott Milica Zarić. Egyúttal felhívta a polgárok figyelmét, hogy ötleteikkel, kezdeményezésükkel forduljanak bizalommal a szenttamási önkormányzati hivatalhoz.

 

P. L. (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs