Hírek

Szenttamas.rs

 

A győzelem napjára emlékeztek

 

Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. Miután 1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál, öt nappal később a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, s Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború. Ez a nap Európában egyben a béke napja is.

Koszorúzással emlékeztek kedden a fasizmus felett aratott győzelem 72. évfordulóján a szenttamási Szabadság téren lévő emlékműnél is.

A Harcosszövetség községi szervezete által szervezett ünnepségen a jelenlévőket először Slobodan Radić, a harcosok helyi szervezetének elnöke köszöntötte, aki emlékeztetett a népfelszabadító háború össznépi, felszabadító és antifasiszta jellegére. Mint mondta, az 1945. május 9-én kihirdetett győzelem ellenére az akkori Jugoszlávia területén még egy hétig folytak a harcok, ami további harmincezer áldozatot követelt: A népfelszabadító háborúban 359 szenttamási vesztette életét. Egészen pontosan 191 szenttamási, 109 turiai és 68 nádaljai harcos. Erről több emléktábla is maradt az utókor számára a községben – emlékeztetett Slobodan Radić.

A szabadságért életüket áldozó szenttamási hősöket az önkormányzat nevében Neško Čestić polgármester méltatta, aki felszólalásában megköszönte a Harcosszövetségnek és minden jelenlévőnek, hogy nem engedik elhalványulni a győzelem napjának fényét:  Figyelmeztessen a mai évforduló arra bennünket, hogy a legrosszabb béke is jobb, mint a háborúban a fényes győzelem. Az eddigi háborúkban rengeteg áldozatunk volt, főleg fiatalok, és mi azt szeretnénk, hogy a jövőben minden félreértés békés úton rendeződjön, áldozatok nélkül – emelte ki a polgármester.

Az emlékműnél a kegyelet és tisztelet koszorúit a Harcosszövetség községi szervezetének képviselői, az önkormányzat nevében Neško Čestić polgármester és Lazar Krajinović polgármester-helyettes, Radivoj Paroški a KKT elnöke, továbbá a szenttamási hadirokkantak egyesületének képviselői és az elesett harcosok családtagjai helyezték el.

Koszorúzás a győzelem napján 2017. május 9.

Koszorúzás a győzelem napján 2017. május 9.

 

P. L. (Fotó: G. D.)