Hírek

Szenttamas.rs

 

A győzelem napja alkalmából koszorúztak Szenttamáson

1945. május 8-án jelentették be, hogy a náci Németország hadserege letette a fegyvert az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió szövetséges hadereje előtt.

 

1945. május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, amivel az európai hadszíntéren véget ért a második világháború. Az évekig tartó harc milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le, és közel 60 millió embert pusztított el. Május 9-én így a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, mely Európában egyben a béke napja is.

A járvány miatt аз idén elmaradnak az ilyenkor szokásos tömegrendezvények, de a szenttamási Szabadság téren a delegációk koszorúztak és emlékeztek a történtekre. A második világháború áldozatainak emlékművénél a kegyelet virágait a szenttamási önkormányzat, a Szerbiai Szocialista Párt helyi szervezetének, a szenttamási Harcos Szövetség helyi szervezetének és az Egységes Szerbia szervezetének tagjai helyezték el.

A községi képviselő-testület elnöke, Milena Alargić kifejtette, kötelességünk emlékezni a győzelem napjára és nem engedhető meg, hogy a történelem ismételje önmagát: − 75 év után nem engedhetjük, hogy hősként ünnepeljék azokat, akik létrehozták a koncentrációs táborokat és tönkretették az egész világot, az áldozatokat pedig bűnözőkké nyilvánítják.

A községi tanács tagja, Radivoj Debeljački szerint tény, hogy a szerb népet hatalmas veszteség érte a második világháborúban: − Az egész világon nagyszámú áldozatot követelő háborúban a szabadságért folytatott harcban különösen sok szerb nemzetiségű személy veszítette életét, ezért rájuk mindig emlékeznünk kell. A fasizmus sokkal kisebb mértékben, de sajnos még ma is jelen van, és az ellene folyó harcnak nincs vége. Napjainkban tanúi vagyunk a szerencsére ritkán előforduló eseteknek, amikor képviselőket támadnak meg, rátámadnak az állami televízió épületére, megpróbálják romba dönteni az államot, és erőszakkal átvenni a hatalmat. Ezek mind olyan módszerek, amelyek ellen elődeink határozottan kiálltak és harcoltak. Ennek a harcnak a végét ünnepeljük ma, a győzelem napját.

Zoran Mladenović, a Szerbiai Szocialista Párt szenttamási szervezetének elnöke emlékeztetette a jelenlévőket, hogy annak idején minden fejlődést támogató erő összefogásával sikerült legyőzni a fasizmust. A győzelemért Jugoszlávia, Szerbia és Szenttamás is sok áldozatot hozott: − Ne feledjük, hogy Szerbiában, azaz Jugoszláviában a háború hat nappal tovább tartott, mert az ellenség folyamatos ellenállást tanúsított. Ebből kifolyólag örökös tisztelet jár mindazoknak, akik életüket áldozták a hazáért.

Paraczky László

 

szenttamas.rs