Hírek

Szenttamas.rs

 

Koszorúzással emlékeztek meg a győzelem napjáról Szenttamáson

74 évvel ezelőtt, 1945. május 9-én ért véget a II. világháború az európai hadszíntereken. A győzelem napjának évfordulóján Szenttamáson a központi emlékműnél hajtottak fejet a harcok katonai és civil áldozatai előtt. Az emlékmű előtt tartott megemlékezésen Radivoj Paroški polgármester úgy fogalmazott: mindenkinek kötelessége azért dolgozni, hogy a második világégéshez hasonló katasztrófa soha többé ne ismétlődjön meg.

Az önkormányzat képiseletében a polgármester, Radivoj Paroški, a Községi Képviselő-testület elnöke, Milena Alargić, valamint Lazar Krajinović polgármester-helyettes koszorúzott. Az emlékműnél a kegyelet és tisztelet koszorúit a Harcosszövetség községi szervezetének, a szenttamási hadirokkantak egyesületének, a helyi háborús veteránok egyesületének képviselői, valamint a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia helyi szervezetének képviselői helyezték el.

A Harcosszövetség községi szervezete által szervezett ünnepségen a jelenlévőket először Ljubomir Panjković, a harcosok helyi szervezetének elnöke, egykori harcos köszöntötte, aki emlékeztetett a népfelszabadító háború össznépi, felszabadító és antifasiszta jellegére. Mint mondta, Jugoszláviában a második világháború 1941. április 6-án Belgrád bombázásával kezdődött és az 1945. május 9-én aláírt német kapitulációval ért véget. Ezen a napon a szovjet hadsereg elérte Prágát, és ezzel Európában véget ért a második világháború, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le, és közel 60 millió embert pusztított el.

Radivoj Paroški ünnepi beszédében kiemelte, a mai szabadságért a fasizmus időszakában hat éven keresztül vérrel fizettek elődeink: − 1945-ben a mai napon kaputilált a náci Németország, és véget ért az értelmetlen, milliós áldozaot követelő hatéves háború. Európa és a világ nagy része romokban hevert, a világégés hatalmas méretű volt, s mindez folyamatosan figyelmeztet bennünket arra, hogy a háború kegyetlen, és példátlan méretű veszteségekkel jár. Nem hiába mondják, hogy a békét nehéz megőrizni: ehhez ugyanis elengedhetetlen a kölcsönös megértés, a másság és a tolerancia tiszteletben tartása, amelyen a jólét világának értékei alapulnak. Mindehhez pedig nagy bátorság kell. Sajnos, a szabadságért és a békéért ránk kényszerített harcban a fasiszta terror áldozataként vagy a felszabadításért vívott csatában sokan életüket vesztették. A keresztény megbocsátás eszméje az első helyen áll, de soha nem szabad elfeledni a nyomorult gondolkodású emberek miatti szenvedéseket, a kínt és a fájdalmat, az anyák és gyermekek könnyeit – emlékeztetett a polgármester. Hozzátette, most, 74 évvel később is harcolni kell azért, hogy a szörnyűségek soha többé ne ismétlődjenek meg, ehhez pedig nélkülözhetetlen tovább őrizni azt a békét, amelyet őseink ránk hagytak. Nem engedhetjük meg, hogy a sötét erők újra felébredjenek, mert ma és holnap is a béke a legfontosabb.

 

P. L.