Hírek

Szenttamas.rs

 

Figyeld az utat!

A szenttamási Közlekedésbiztonsági Tanács és a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség közös projektumának keretében az idén februárban Figyeld az utat! (Um na drum!) elnevezéssel akció indult Szenttamáson, melynek célja a közlekedésben résztvevők biztonságának javítása és az általános közlekedésbiztonság magasabb szintre emelése.

A kampány során tervezik, hogy a forgalomban főleg fiatal résztvevők számára külön programokat hoznak létre, tájékoztató jellegű előadásokat szerveznek, valamint nyomtatott és megfelelő tartalommal rendelkező szórólapok terjesztésével hívják fel a közlekedésben résztvevők figyelmét a veszélyekre.

A projektum részeként a napokban valósult meg az egyik program, azaz a vendéglátóipari objektumok látogatása, ahol az akcióban résztvevő önkéntesek alkotesztre kérték fel azokat, akik szerettek volna bekapcsolódni az akcióba, annak érdekében, hogy igazolják az alkoholfogyasztás és az alkoholtartalmú italok káros következményeit a szervezetre, ezáltal pedig másokra nézve is. A kampány első akciója tehát az ittas állapotban való vezetés súlyos következményeire hívta fel a fiatalok figyelmét.

A szenttamási Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke, Djordje Džekov elmondta, a közlekedésbiztonságra fókuszálódott kampány célja a fiatalok állásfoglalásának és viselkedésének pozitív irányban történő megváltoztatása a közlekedésben való részvétel alkalmával: ‒ A Figyeld az utat! kampány célja a fiatalok hozzáállása és biztonságos magatartása a forgalomban való részvételkor. Hogy ezt elérjük, az általuk beszélt formában, szlogenekkel, a számukra érthető üzenetekkel kell közeledni hozzájuk. Az est folyamán a résztvevők részletes tájékoztatót kaptak a közlekedésben való biztonságos és felelős magatartás legfontosabb kérdéseiről. Az ún. ,,részeg szemüveg” segítségével mindenki megyőződhetett arról, milyen súlyos következményei lehetnek az ittas vezetésnek, kipróbálták a szondázást, hogy pontosan hol van a szervezetbe bevitt szeszes ital határa, de az ittas járművezetők elleni büntetés fokozatairól is szóltak. A fő cél az, hogy rámutassunk a veszélyekre, és hogy az alkohol hatása alatt lévő fiataloknak miért nem szabad részt venniük a közlekedésben, ugyanis ilyenkor nem csak a saját, hanem mások életét is kockáztatják. Djordje Džekov hozzátette, a tájékoztató jellegű előadás a szomszédos Temerin községből érkezők segítségével valósult meg. Mint mondta, az akció napokon belül különböző felvilágosító és tanácsadási előadásokkal folytatódik. 

P. L. (Fotó: G. D.)