Hírek

Szenttamas.rs

 

A gyermekek biztonságának növelése a közlekedésben

A gyermekek közlekedésbiztonságának növelése elnevezéssel edukációs céllal interaktív felületen és interaktív beszélgetéssel egybekötött nyilvánost tribünt tartott tegnap a szenttamási Zsebszínházban a helyi ötödik és hatodik osztályos diákoknak a szenttamási Közlekedésbiztonsági Tanács és a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség.

A szervezők a diákok számára fontos információkat tartalmazó témakört először egy kis színházi jeleneten keresztül mutatták be, melynek szereplői különböző közlekedési helyzeteken mennek keresztül, és így megtanulják a szabályok tiszteletben tartásának fontosságát. A drámát Popovic Matija írta azzal a szándékkal, hogy a gyermekeknek a forgalom témáját elfogadhatóbb módon mutassa be. A fiatalok reakcióiból ítélve a szervezők biztosak abban, hogy ez sikerült.

A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség munkatársa, Danijela Marković elmondta, a témával járják az országot, és a fiatalokban mindenütt azt próbálják tudatosítani, hogy mennyire fontos számukra a biztonságos közlekedés, mi mindenre kell odafigyelni, hogyan kell viselkedni a közlekedésben, és hogyan kell megváltoztatni a rossz szokásaikat, amelyek már megjelentek náluk: ‒ Az előadással arra próbáltunk rávilágítani, hogy miért nem jó megszegni a közlekedési szabályokat. A diákoknak ugyanakkor bemutattuk a közlekedésben résztvevők néhány pozitív, követendő példáját, továbbá azt, hogyan felismerhetők a kockázattal járó helyzetek, a fő célunk pedig az, hogy motiváljuk a tanulókat a közlekedési szabályok betartására. Csoportunk elképzelése az, hogy a közvetlen kapcsolat a gyerekekkel, a közlekedési kultúra szabályaival összhangban történő részvételt is segíti a forgalomban – magyarázta az ügynökség szakembere.

Szerinte a közlekedési kultúra elfogadásának folyamatát a fiataloknál még gyermekkorban el kell kezdeni, és a pszichológiai fejlődés, valamint a felnőtté válási folyamat egy-egy szakaszában muszáj gyakorolni. Az edukációs folyamatot már óvodáskorban el kell kezdeni, az intézményekben, odahaza, a középiskolában stb., a cél pedig mindenütt ugyanaz: a most megszerzett tudást továbbadni gyermekeiknek és a jövő nemzedékének.

Az interaktív előadás keretében az ügynökség szakemberei több olyan helyzetet is bemutattak, ahol a gyermekek részt vettek a közlekedésben, és minden egyes alkalommal elmagyarázták, mi a helyes lépés, és mi nem, illetve mi az, amit feltétlenül kerülni kell.

 

P. L.