Hírek

Szenttamas.rs

 

Két közleményt adott ki az illetékes közvállalat

A vasárnap történt szenttamási halpusztulással kapcsolatban két közleményt adott ki a Vajdaság Vizei Közvállalat

Vasárnapra virradóra tömeges halpusztulás történt a Duna–Tisza–Duna-csatorna szenttamási szakaszán. A víz tetején tonnaszámra „pipáltak” a halak, ugyanakkor tetemes mennyiségű hal (közöttük kapitális) példányok pusztulásának voltak szemtanúi mindazok, aki a csatorna partján tartózkodtak. Egyértelmű volt, hogy újabb szennyezés történt. A szennyezés oka és helye (értsd: elkövetője) egyelőre ismeretlen, ugyanis Verbász, Kúla és Cservenka községek területén összesen 18 olyan vállalat működik, amelyek közül bármelyik a szennyezés forrása lehet.

A november 3-i szennyezést követően csütörtökön a csatorna illetékese, a Vajdaság Vizei Közvállalat közleményben fordult a nyilvánossághoz, amelyben egyértelműen kifejti, a tetemes halpusztulást a víz oxigénhiánya okozta. A szennyezést a halőrszolgálat észlelte, amely az esetről azonnal tájékoztatta az illetékes felügyelőséget. A helyszínen vett vízmintákat elemzésre küldték az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karára és az Újvidéki Állategészségügyi Intézetbe, és megkezdték a haltetemek begyűjtését − olvasható egyebek között a közvállalat közleményében.

„A szennyezést megelőző vízminőség vizsgálatkor a csatona azon részén a vizsgálatok a megszokott eredményeket mutatták. Az esetet követően a közvállalat munkatársai a kucorai zsilipnél a Duna–Tisza–Duna-csatorna vízmennyiségét másodpercenként hét köbméterrel növelték, ezzel párhuzamosan pedig növelték a gombosi szivattyútelepen működő szivattyúk teljesítményét is. Közben a szoksásosnál jobban kinyitották az óbecsei zsilipet annak érdekében, hogy a szennyezett víz a lehető leghamarabb elhagyja Szenttamás területét, ugyanakkor lezárták a verbászi zsilipet, hogy a szennyezett víz ne kerüljön a csatorna alsó szakaszába.”

A folytatásban az illetékesek beszámoltak arról is, hogy a megtett intézkedések ellenére a víz minősége szerdán és csütörtökön sem javult, tehát továbbra is szennyezett, a felügyelőség pedig keresi a szennyezés okát.

A Vajdaság Vizei Közvállalat pénteken kiadott közleményben viszont már arról olvashatunk, hogy a megtett intézkedések eredményeként mégis javult a csatorna vizének minősége.

A jelentős mennyiségű friss víz beengedésének és egyéb intézkedéseknek köszönhetően Verbásztól lefelé (ideértve Szenttamást is – a szerző megjegyz.) a Gombos és Óbecse közötti csatorna vizét illetően javulás észlelhető.

„Az elkövetkező napokban is követjük a DTD-csatona vizének minőségét. A szennyezés nem újkeletű, hanem több évtizede húzódik, így a rendelkezésre álló techikai felszereléssel a közvállalat által a probléma orvosolható, de az okok nem szüntethetők meg. Fontos megjegyezni, hogy a Vajdasági Vizek Közvállalat kezdeményezésére az illetékes szolgálatok ellenőrzik az egyes szennyező anyagot kibocsátókat, és hatályukon belül megteszik a kellő intézkedéseket”, olvasható a vállalat pénteken kiadott közleményében.

 

Paraczky László