Hírek

Szenttamas.rs

 

Munkaakció a környezetvédelem világnapján

 

A környezetvédelmi világnap alkalmából pénteken, június 5-én a szenttamási Szabadság téren szimbolikusan elültetésre került egy fiatal kőrisfa, majd a jelenlévők a Duna−Tisza−Duna-csatorna jobb és bal partjára vonultak, ahol közös hulladék- és szemétgyűjtéssel emlékeztek a jeles napra.

A gyülekezés 9 órakor kezdődött a város központjában, ahol az intézmények képviselői mellett minden olyan polgár, diák, egyetemista és dolgozó jelen volt, aki felismerte, azzal, hogy tudtatosan vagy akaratlanul is szennyezzük környezetünket, ideje lelassítani, majd teljesen megszüntetni a természet iránti felelőtlen hozzáállást.

− Több évre visszamenőleg folyamatos a környezetvédelem a község területén. A Beljanska bara Természetpark kialakításától, a fásításokon át a településeken áthaladó vízpartok tisztításáig nagyon sok olyan akciónk van, amelynek célja az egészséges környezet megvédése. A szennyezés azonban továbbra is folytatódik, ideértve a Krivaja folyót és a Bácskai Nagycsatornát, amely fekete pontnak számít Európa térképén. Ennek ellenére mindig próbáljuk megoldani az újra kiújuló problémákat, és jó úton haladunk, hogy ami a helyi szennyezőket illeti, ezt megoldjuk. Tekintettel arra, hogy Szenttamás nem túl erős ipari központ, a község területén nincs sok szennyező, viszont szeretnénk példát mutatni, hogy amennyiben megvan a jóakarat, a dolgok elmozdulhatnak a holtpontról. A környezetvédelmi világnapon felhívjuk polgáraink, gyermekeink és mindenki figyelmét a környezet megóvásának fontosságára, és hogy mennyire fontos odafigyelni a szennyezések okozta veszélyekre – fogalmazott felszólalásában Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a községben tavaly hét hektáron fásítottak, idén ugyanezt hat hektáron teszik. A munkához szükséges eszközöket a környezetvédelmi minisztérium által biztosították: − Egész Európában Szenttamáson találhatók a legminőségesebb termőföldek. Amennyiben azonban nem fordítunk kellő figyelmet a szélvédő övezetek kialakítására s az évenként történő fásításra, a termékeny talajból gyorsan kiveszik a humusz, és veszélybe kerül az egyébként felbecsülhetetlen értékű termőföld – mondta a polgármester. Kifejtette, a mostani akciónak elsősorban az ökológiai problémákkal szembenéző, a környezetvédelem szempontjából pedig elsősorban megelőző intézkedések a célja. Hogy mindez ne csupán egyetlen napra korlátozódjon, nekiláttak a Kiserdő gyakorlatban történő, széleskörű megóvásához, ugyanis itt ritkaságnak számító, autochton növények találhatóak. Ezért alakult meg többek között a cserkészek egyesülete is, akiknek tagjai továbbviszik az erdő megóvására irányuló környezetvédelmi aktivitásokat.

A környzetvédelmi világnapon történő nagytakarítási munkaakció kezdeményezője a nemrégiben Szenttamásra települt Živorad Đurić - Žića Maradona, aki a közéletben való humánus tevékenysége mellett a természet iránti szeretetéről vált ismertté. Felszólalásában köszönetet mondott az önkormányzatnak és a Helyi Közösségnek azért, hogy határozottan kiálltak az akció megszervezése mellett, ami szerinte a környezetvédelem, továbbá a polgárok érdekében képviselt felelősségteljes és szándékos hozzáállás legjobb bizonyítéka: − Az én mottóm: Olyankor segíts a gyermekeknek, amikor arra legnagyobb szükség van! A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesülete közvetlenül is a gyermekek problémáinak enyhítésével foglalkozik, és arra kérek mindenkit, próbáljuk meg közösen és lehetőségeinkhez mérten támogatni őket. Ma jelképesen elültettünk egy fát, megtisztítottuk a csatorna partját, ám nem szabad olyan álláspontra helyezkedni, hogy a vizek partja csupán egy konténer, amit néha ki kell üríteni. Ezeket a folyókat és vízpartokat a természetttől kaptuk, a természettől, amely lehetőséget nyújt az igazi és egészséges életre, éppen ezért tisztelni és szeretni kell ezeket a helyeket is. Fő célunk pedig ösztönözni a fiatalokat, hogy megértsék, mit jelentenek, és miért fontosak számunkra a természet adta lehetőségek. Mindezt tettekkel bizonyítsuk! – üzente Žića Maradona, aki anyagilag is támogatja a Gyöngy egyesületet.

A környezetvédelmi világnapon szervezett akción felszólalt még a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa, Oliver Fojkar, valamint a Belgrádi Egyetem Erdészeti Tanszékének doktorandusza, Ivona Kerkez is.

Az akcióban a helyi oktatási intézmények diákjai és tanárai mellett részt vettek az egészségház, a sportközpont, az önkormányzat, a Helyi Közösség, továbbá a községben működő egyesületek és a civil szféra képviselői is.


Paraczky László

szenttamas.rs