Hírek

Szenttamas.rs

 

Rövid idő alatt két külföldi befektető érkezett Szenttamásra

 

A júniusi választásokat követően Szenttamáson az elmúlt hónapban alakult meg az új községi hatalom. A képviselő-testület a község élére Radivoj Debeljačkit nevezte ki, aki mindössze 30 éves, és Vajdaság legfiatalabb polgármesterének számít. Politikai karrierjétt nyolc évvel ezelőtt a községi tanács tagjaként kezdte, azt követően pedig a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vezetőjévé választották, így az elmúlt időszakban a gazdasági élet terén elég sok tapasztalatot gyújtött. Az önkormányzatban az utóbbi években sokkal több fiatal dolgozik, akik a szaktudás mellett óriási ledülettel vetik bele magukat a munkába, új ötletekkel, tervekkel álltak elő, amelyek egy részét eddig sikerült megvalósítani. Jelenleg pedig mindannyian gőzerővel dolgoznak azon, hogy a többi, az előző években megkezdett munkálatok és projektumok befejeződjenek, és az újabbakra is sor kerüljön. Mindennek köszönhetően a napokban két külföldi befektető épít az üzemet Szenttamáson, az előkészületi munkálatokba máris 30 helyi dolgozót alkalmaztak.

Radivoj Debeljački elmondta, a változásokat hamarosan a polgárok is érezhetik, hiszen a külföldi befektetők idecsalogatása sokáig csak választási propagandaként szerepelt az előző vezetőségek programjában. Köszönve az új hatalomnak, az ígéretek ezekben a napokban nem csupán poltikai manőverezésnek számítanak, hanem a mindennapjaink részét képezik, ugyanis rövid időn belül két külföldi befektető érkezett Szenttamásra: − A német Altech cég már megérkezett Szenttamásra, és bérbe vett egy földterületet az egykori Ratarstvo munkaegységnél. Az autópálya közvetlen közelében található egykori vállalat raktárhelyiségét üzemmé alakítják át, ahol már a tél folyamán megindulhat a termelés. Az említett területet több évre vették bérbe, az önkormányzat pedig segített a cégnek az építkezéshez és a működéshez szükséges dokumentáció rendezésében. Ami a termelést illeti, az autóiiparban használatos alumínium alkatrészek gyártásáról van szó a teher-, és a személygépkocsik számára, az alkalmazottak képzését pedig a gyár szakemberei végzik majd. A japán cég képviseletet nyitott Szerbiában, az első gyárat Szenttamáson építi, és itt is kerül bejegyzésre. Mindez pedig az itt élő polgároknak, munkanélkülieknek azért fontos, mert az üzem máris 25 dolgozót foglalkoztat. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden jó irányban halad, és a jövő év végéig a gyárban több, mint 100 szenttamási dolgozhat – magyarázta a szenttamási polgármester.

Radivoj Debeljački nem árulta el, hogy a másik gyár mit termel, csak annyit, hogy egy japán vállalatról van szó, amely felvásárolta az egykori üvegház területén lévő objektumokat, elhozta a termeléshez szükséges gépezetet, és jelenleg 5-6 dolgozója van, de jövőre itt is több szenttamási dolgozhat: − Intenzív tárgyalásokra készülünk a japán céggel, amely megvásárolta az egykori Elan vállalat üvegház munkaegységét. A polgárok bizonyára észrevették, hogy itt is elkezdődtek a munkálatok, jelenleg a terület rendbetétele van folyamatban, hiszen az eléggé elhanyagolt állapotban volt. A lehető legrövidebb időn belül szeretnénk összehozni egy találkozót a cég képviselőivel, melynek fő témája az, hogy az önkormányzat és a helyi kommunális vállalat hogyan és miben segíthet a beruházónak. Mindannyian tudjuk, hogy gazdasági élet Szenttamáson soákig pangott és tabutémának számított, most viszont egy olyan dolog történik, amire büszkék lehetünk.

A szenttamási polgármester megismételte, nagyon fontos, hogy a fiatalokat hagyjuk dolgozni, hogy bizonyíthassanak, hiszen tele vannak tenni akarással. Csak úgy haladhatunk előre, amennyiben a pozitív változásokat mindenki akarja. Túl kell tenni az egy helyben topogáson, erre most adott a lehetőség, amit ki kell használni, mondta Debeljački.

 

P. L.

 szenttamas.rs