Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Szenttamás: Útfelújítás 110 kilométeren

 

A jövő év végéig 110 kilométer útszakaszt újjítottak fel Szenttamáson. A rekonstruáláshoz szükséges eszközöket az önkormányzati, valamint tartományi és köztársasági forrásokból biztosítják.

 

Radivoj Paroški, szenttamási polgármester az önkormányzat és a Helyi Közösség képviselőivel szerdán megtekintette azokat az utcákat, amelyekben a felújjították a közelmúltban került felújjításra az úthálózat. A község első embere elmondta, hamarosan a község mindhárom településén fel fogják újítani az utakat.

A Dózsa György utca harmadik része teljesen új utat kapott, hiszen a régi már annyira tönkrement, hogy lehetetlen volt felújítani. Hosszú idő után tavaly végre fellélegeztek az utca lakói, akik éveken át nehezen vagy sehogyan sem tudtak gépjárművel bejutni a saját utcájukba. Miután a delegáció tájékozódott a felújítási folyamat részleteiről, a polgármester a helyszínen elmondta, egyes utcákban az utak kiépítését és a régi utak felújítását a helyi költségvetésből, továbbá tartományi és köztársasági támogatással sikerült megvalósítani: − A község közlekedési infrastruktúrája meglehetősen régi és tönkrement. Az önkormányzat a saját, továbbá tartományi és köztársasági eszközökből az utak egy részét felújította, új útszakaszok is készültek. 2021 végéig tervben van további 110 kilométer út felújítása mindhárom településen. A munkálatokhoz szükséges eszközöket a már említett források mellett a köz- és magánszféra bevonásával tervezzük előteremteni, ami nem kis pénzügyi vállalkozásnak számít, és terveink szerint 10 évig tart. Évente mintegy 40 millió dinárt tervezünk erre a célra. Ilyen módon Szenttamás rövid idő alatt teljesen felújított utakat kap, nekünk csak a karbantartás marad. A községi költségvetésből eddig igen nagy összegeket különítettünk el az utak folyamatos karbantartására, ami nem más, mint a kátyúzás. Ez nem eléggé hatékony és nem is tartós megoldás – mondta a polgármester.

A községi elöljárók ezt követően a Becsei út és a Szegedi út közötti, továbbá a Szegedi út és a Szabadkai út közötti ún. keresztutat tekintették meg, egészen pontosan az immár aszfaltozott keresztútnak azon bekötő szakaszait, amelyek tavaly készültek el. A keresztút folytatásában, az egykori nemzetközi út bal oldalán tovább épül az út, ami a mezőgazdasági termelők számára kedvez, hiszen ezen az egyébként forgalmas a dűlőúton eső- és hóolvadáskor szinte lehetetlen volt a közlekedés. A bekötő útszakaszok a Helyi Közösség támogatásával épültek ki. Ninoslav Jokanović, a Helyi Közösség tanácsának elnöke elmondta, először a Szabadkai út és a Verbászi út között, mintegy egy kilométeren aszfaltoztak, ami tulajdonképpen a keresztút folytatása: − A terepszemlét követően először a földmérők jöttek, akik megállapították, hogy milyen széles lehet maga az út, majd erőgépek segítségével nekiláttunk a munkálatoknak. Az út mellé mindkét oldalról darált kőzúzalék került, ahova a felesleges víz folyik. Az útépítést szeretnénk tovább folytatni a Verbászi út irányába, hiszen ha az új elkészül, egy teljes terelőutat kapunk, ami egyúttal összeköti az Óbecse felé vezető utat a Verbász felé vezető úttal, s ezáltal tehermentesíti a lakott területen lévő főbb útvonalakat. Ezzel pedig nem csak a mezőgazdasági termelők, hanem a polgárok is jól járnak – mondta Ninoslav Jokanović.

A keresztútnál lévő bekötő szakasz megtekintése alkalmával a szenttamási polgármester kiemelte, a Helyi Közösség az utóbbi két évben valóban sokat tett a községi infrastruktúra felújítása irányában: − Tulajdonképpen arról van szó, hogy a Helyi Közösség közvetlen kapcsolatban áll a polgárokkal, így első kézből (fel)ismeri, és sokkal hatékonyabban tudja kezelni a felmerülő problémákat. Ami ennél még fontosabb, több ötlet született arról, hogy kevés pénzzel, összefogással és jó szervezéssel, sok fizikai munkával hogyan lehet az elképzelt pozitív javaslatokat, dolgokat megvalósítani. Így például a darált aszfalt szinte semmibe sem kerül, viszont nagyon jól alkalmazható például parkolók építésekor. A keresztút ezen szakaszánál is alkalmaztuk a döngölt darált aszfaltot, így a tervezett költségeknél húszszor olcsóbb lett az összekötő szakasz – mutatott rá Radivoj Paroški.

P. L. (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs