Hírek

Szenttamas.rs

 

Szeptember 15-e a szerb összetartozás napja

 

Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban ma, szeptember 15-én először ünneplik a szerb egység, a szabadság és a nemzeti lobogó napját. Szenttamáson a Szabadság téren ma reggel ünnepélyesen felvonták a szerb zászlót, ezáltal községünk is csatlakozott az ünnepséghez.

Mint elhangzott, szeptember 15-ét a jövőben minden évben megünneplik, és arra emlékeznek, amikor az első világháborúban 1918-ban áttörték a makedóniai frontot (más néven Szaloniki frontot).

Szenttamás polgármestere, Radivoj Debeljački ünnepi beszédében hangsúlyozta, a dátum a szerb nép egységét jelképezi:

− Összefogás és szolidaritás nélkül nem építhetünk erős és igazságos államot, ugyanis ez minden erőfeszítésünk, tevékenységünk és cselekedetünk végső célja. A jövőt képviselő fiatal generációnak alkalma nyílik arra, hogy ezen a napon megismerjék őseik felejthetetlen bátorságát és áldozatkészségét, akik számtalan helyen és különböző időkben életüket adták azért, hogy megalapozzák Szerbia és szabadságunk jövőjét. Nemzetünk akkor ért el hatalmas sikereket, amikor egységes volt, és ezt az összetartozást soha nem szabad megbolygatni. Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy először köszönthetem a község polgárait az összetartozás ünnepén – mondta a szenttamási polgármester.

Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság vezetői augusztus végén, Belgrádban állapodtak meg a közös ünnep megtartásáról.

P. L.

 szenttamas.rs