Hírek

Szenttamas.rs

 

Új kaput és bejárati ajtót kapott a szenttamási községháza

A 19. század nyolcvanas éveiben épült szenttamási községháza épülete 2001 óta mint kulturális műemlék állami védelem alatt áll. Az elmúlt hét folyamán az épület új kaput kapott, amelyen keresztül a központi park felől az udvarba, és teljesen új bejárati ajtót, amelyen a Szent Száva utcáról az épületbe juthatunk. Mindkét kapu keményfából készült a örökségvédelmi előírások alapján.

A régi, fából készült bejárati kapu és ajtó az elmúlt csaknam 130 év alatt teljesen tönkrement, a károsodás szemmel látható volt. Ugyanez vonatkozik a kaput és az ajtót tartó kovácsoltvaselemekre is, amelyeket a felújítást követően visszaszereltek eredeti helyükre.

Amióta felépült, az épület mindig a település irányításának központja, azaz községháza és a helyi adminisztrációs tevékenységek központja volt. Négy hosszú épületből áll, melyekből a Szabadság térre és a főutcára néző két fő rész magasabb és díszesebb, a két udvari rész pedig alacsonyabb. A négy épületrész között négyszögletes udvar található. Az épületek teteje kétvizes, a tetőszerkezet több alkalommal lett javítva, mert a főépület és a melléképületek is beáztak. Az épületek homlokzata a barokk építészet elemeit hordozza, a főépületek alatt hatalmas pincék találhatók. Az arányok, az építészeti megoldás tisztasága, a változatlan adminisztratív funkció jelentősége és a létesítmény központi elhelyezkedése miatt a községháza Vajdaság egyik legjelentősebb ilyen jellegű épülete közé tartozik.

Az új kapu és ajtó beépítését követően a polgármester, Radivoj Paroški elmondta, a munkálatok a Tartományi Műemlékvédő Intézet megfelelő engedélye után az idén áprilisban kezdődtek: − Néhány évvel ezelőtt a községházán a tető került felújításra, most pedig a bejáratok. A következő lépés az épület belső tatarozása lesz, amelyet jövőre tervezünk. Fontos kiemelni, hogy a bejárati kapu és ajtó elkészítését külön szakember végezte, és csaknem teljesen azonosak az egykor elkészültekkel.

 

P. L.