Hírek

Szenttamas.rs

 

Vajdaságot átszelő gyorsforgalmi út épül

 

A magyar és a román határt összekötő gyorsforgalmi út építéséről tárgyalt kedden Tomislav Momirović építészeti, közlekedési és közműfejlesztési miniszter Zomborban több vajdasági község, közöttük Szenttamás polgármesterével. Az új út Béregtől indulna, és Nyugat-Bácskán, Dél-Bácskán, Közép-Bánáton és Észak-Bánságon keresztül haladna végig, egészen Nakófalváig. Így Zomboron, Kúlán, Verbászon és Szenttamáson keresztül el lehetne jutni az óbecsei, törökbecsei és nagykikindai községekbe, majd a román határhoz.

− A Vajdaságot átszelő új útnak mind a gazdasági, mind infrastrukturális szempontból óriási jelentősége lesz. Az illetékes minisztérium felismerte, hogy Zombor, Kikinda és más, a tervezett útvonalon található városok gazdasági fejlődése veszélyeztetett, hiszen távol esnek az Európát összekötő utaktól, ezért szükség mutatkozik az új út megépítésére. Nagy politikai aktivitással, a köztársasági elnök személyes kezdeményezésére megszülett a döntés, a költségvetésbe is beterveztük, és jelenleg úgy áll, hogy jövőre elkezdődhet a gyorsforgalmi út megépítése, ami jelenleg a Zombor – Kikinda nevet viseli, hiszen összeköti őket – nyilatkozta Tomislav Momirović.

− A beruházás, amelynek egy része önkormányzatunk területén valósul meg országos jelentőségű, mert Vajdaság kap egy gyorsforgalmi utat, amely összeköt két olyan országot (Magyarországot és Romániát), amelyekkel Szerbia határos, és ezáltal lehetővé válik a különböző áru és szolgáltatások gyorsabb és könnyebb áramlása, valamint felgyorsul a városok közötti közlekedési kommunikáció is. Szenttamás község szempontjából az egész beruházás különösen jelentős, hiszen a tranzitforgalom elkerüli a lakott területet, ezáltal pedig javulnak a közlekedésbiztonsági feltételek a településen. A munkálatok kezdetét az építészeti, közlekedési és közműfejlesztési miniszter a jövő év végére jelentette be, ennek tekintetében azoknak a városoknak és önkormányzatoknak, amelyek közelében ez az út halad, nagyon fontos szerep jut a közigazgatási folyamat felgyorsításában, hogy a projekt a lehető leghamarabb megvalósulhasson – mondta a zombori találkozót követően Radivoj Debeljački, szenttamási polgármester.

A jövő évi köztársasági költségvetésben az említett út kiépítésére 100 millió eurót láttak elő, a munkálatok kezdete pedig 2021. szeptemberében várható. Amennyiben minden a tervezett ütemben halad, az említett gyorsforglami út 2,5 év alatt elkészül.



 

Paraczky László (Fotó: sombor.rs)

szenttamas.rs