Hírek

Szenttamas.rs

 

A Szerb Haladó Párt kapta a legtöbb szavazatot

 

Szenttamáson a 2. és a 4. választóhelyen vasárnap, június 28-án meg kellett ismételni a helyhatósági választásokat. A Szerb Haladó Párt fölényesen győzött.

 

A polgárok a vásártéri városrészben lévő 2-es szavazóhelyen és a Vuk Karadžić Általános Iskolában, azaz a 4. számú szavazóhelyen vasárnap reggel 7 órától este 20 óráig voksolhattak. Az első, nem hivatalos eredmények szerint mindkét szavazóhelyen az Aleksandar Vučić - Za našu decu lista kapta a legtöbb szavazatot.

A 2. számú szavazóhelyen 511 szavazati joggal rendelkező polgár tartanak nyilván, közülük 262 szavazott, azaz 51,27 %. A 4. számú szavazóhelyen a 444 bejegyzett választópolgár közül 189 járult az urnákhoz.

A szavazatok megoszlása a következőképpel alakult:

2-es szavazóhely:

1. Aleksandar Vučić − Za našu decu 160 szavazat

2. Zoran Dudvarski – Polgárok Csoportja 15 szavazat

3. Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) − Dragan Marković Palma lista 56 szavazat

4. Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista 8 szavazat

5. Savez za Srbobran, Turiju i Nadalj − Szövetség Szenttamásért,Turiáért és Nádaljáért Polgárok Csoportja lista 8 szavazat

6. Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt 10 szavazat

4-es számú szavazóhely: 1. Aleksandar Vučić − Za našu decu 85 szavazat

2. Zoran Dudvarski – Polgárok Csoportja 9 szavazat

3. Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) − Dragan Marković Palma lista 50 szavazat

4. Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista 15 szavazat

5. Savez za Srbobran, Turiju i Nadalj − Szövetség Szenttamásért,Turiáért és Nádaljáért Polgárok Csoportja lista 6 szavazat

6. Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt 8 szavazat.

A megismételt választásokat követően leszögezhető, hogy Szenttamáson nagy fölénnyel az Aleksandar Vučić − Za našu decu lista nyerte, összesen 4327 szavazattal, vagyis a helyhatósági választásokon részt vett polgárok 56 százaléka szavazott rá. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a 28 fős szenttamási képviselő-testületben a haaldóknak 17 képviselője lesz, tehát teljesen önállóan alakíthatnak hatalmat.

A második helyen az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és az Egységes Szerbia (JS) − Dragan Marković Palma lista áll, amely 1422 szavazatot kapott a polgároktól (18,40%), ez 5 képviselői mandátumot jelent. A harmadik helyen a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista áll 742 szavazattal (9,60 %), ez két képviselői helyet jelent. Ugyanennyi képviselője lesz a Zoran Dudvarski – Polgárok Csoportjának is, ők 619 szavazatot (8,01%) kaptak. Egy-egy képviselője lesz a Savez za Srbobran, Turiju i Nadalj − Szövetség Szenttamásért, Turiáért és Nádaljáért Polgárok Csoportjának (338 szavazat, azaz 4.37%), és a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt listának is (279 szavazat, azaz 3,61%).

A hivatalos eredményeket a község Hivatalos Lapjában teszik közzé.
szenttamas.rs