Hírek

Szenttamas.rs

 

 

Jól szerepelt a Vajdasági Magyar Szövetség Szenttamáson

725 szavazatot kapott a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási szervezete a vasárnap tartott választásokon, ami csaknem kétszer annyi, mint négy évvel ezelőtt. Ez a szám valószínűleg még emelkedni fog, ugyanis nem hivatalos információk szerint a négyes választókörzetben meg kell ismételni a választásokat

 

A Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási helyi szervezete egyharmados listával indult a helyhatósági választásokon. Nem hivatalosan a párt a 8219 szavazatból 725 voksot kapott, ami a négy évvel ezelőtt elért eredménynek csaknem a duplája. A VMSZ helyi szervezetének elnöke, Brasnyó Nándor elmondta, elégedettek az elért eredményekkel, hiszen a párt Turián és Nádalján is kapott szavazatot: − Dupla annyi szavazatot kaptunk, mint négy évvel ezelőtt. Ez most háromszor annyit ér, ugyanis a négy év alatt nagyon sok magyar elment Szenttamásról, és csökkent a szavazók száma. Köszönöm mindenkinek, aki a VMSZ-re voksolt. Négy évvel ezelőtt 400 szavazatot kaptunk, ez most csaknem a duplája. De nem örülünk tiszta szívből, mert még mindig vannak olyan magyarok, akik nem a VMSZ-re adták le a voksukat. Ők számoljanak el a saját lelkiismeretükkel, mert tudom, hogy nincs olyan magyar család, akinek a VMSZ nem nyújtott segítséget a politikával. Vannak olyan családok, akik ezt nem becsülik, és nem köszönik meg a VMSZ-nek.

Brasnyó Nándor elmondta még, hogy a párt a legtöbb szavazatot a tuki, a begluki, valamint a templomhoz közeli szavazóhelyeken kapta, ezek azok a városrészek, ahol a szenttamási magyarság zöme él. Meglepetésnek könyvelhető el, hogy a párt Turián és Nádalján is kapott 20 szavazatot: − Ott is felismerték a VMSZ munkáját. Valószínűleg, hogy az állampolgárság meg a Prosperitati belesegített, ezt is a VMSZ érdemeire lehet írni.

Szenttamáson a Szerb Haladó Párt a leadott szavazatok több mint 60 százalékát tudhatja magáénak. Második helyen a Szerbiai Szocialista Párt és koalíciója szerepel, ők mintegy 20 százalékot kaptak. A helyi parlamentbe bejutott még a VMSZ is, viszont a Zoran Dudvarski − Polgárok Csoportja, a Szövetség Szenttamásért, Turiáért és Nádaljáért − Polgárok Csoportja és a Szerb Radikális Párt képviselete még kérdéses.

A vasárnap tartott választások a nagy 60,69 százalékos részvétel ellenére incidens nélkül zajlottak. Meg nem erősített adatok szerint a négyes választókörzetben adminisztratív okokból meg kell ismételni a szavazást.

P. L.

szenttamas.rs