Egyházi élet

Szenttamás.rs

 

Krisztus-katonák a szenttamási templomban

Néhány év kihagyás után a szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása templomban újra Krisztus-katonák őrzik Jézus sírját.  A Krisztus-katonák feladata húsvétkor régen, a papok kísérete, illetve a szentsír őrzése volt. A papok kísérésére azért volt szükség, mert olyan sokan betömörültek a templomba, hogy a pap már nem tudott közlekedni az oltár előtt, sem pedig áldoztatni. Így a Krisztus-katonák feladata az volt, hogy utat törjenek a papnak. Manapság megváltozott a kép, a katonák a szentsírnál a nagypénteki sírbatételtől a szombat esti  feltámadásig szolgálnak.

A szenttamási Krisztus-katonák egyedülálló húsvéti szokás Bácskában. A hagyomány felelevenítésének kezdeményezője ezúttal a Hagyományápolók Klubjának alelnöke, Bergel Ákos, aki portálunknak elmondta, 1998-tól jómaga is nyolc éven keresztül volt Krisztus-katona.

− Annak idején tizenketten voltunk fiúk, már pénteken ugyanennyi lány csatlakozott a csoporthoz. A szombat esti körmenetben együtt vonultunk fel, a „szolgálat” pedig a vasárnapi ünnepi szentmisével zárult – emlékezik vissza Ákos. Mint mondja, ez most is így lesz, azzal, hogy ezúttal csak nyolc fiú állt be katonának, a többségük nyolcadikos diák.

− Már tavaly szerettük volna megszervezni, de nem jött össze a dolog, az idén viszont sikerült. Hálával tartozok a tanároknak, akik a gyerekek körében segítettek népszerűsíteni ezt a szép hagyományt. Ami a felszerelést illeti a kardok már 10 éve nem lettek használva, eléggé rossz állapotban találtuk őket, hegesztésre szorultak, és többnyire megfogta őket a rozsda. Gavlik Sándor bádogos segítségével sikerült őket rendbeszedni, aki egyúttal átfestette a fegyvereket és a hüvelyeket is. A következő gond, amivel szembesültünk, azok a csizmák voltak, de szerencsére a klubtól és magánszemélyektől is sikerült begyűjteni néhányat erre az alkalomra. A fekete öltöny és a fehér ing mellett az öltözék különleges része a kucsma, amire később jácint került majd – magyarázta a szervező.

A szenttamásiak régi hagyománya szerint a helyi fiatalokból összeállt csoport többnapos gyakorlással készült a szentsír őrzésére. A hittanteremben készenlétben álló Krisztus-katonák ellátását a Hagyományápolók Klubja vállalta magára.

Krisztus katonák 2016. képek

Krisztus katonák 2016. képek

P. L.