Hírek

Szenttamas.rs

 

Elviselhetetlen a bűz Szenttamáson (is)

Szerda, október 31. Hivatalos úton járva megálltam Kishegyes központjában. A Krivaja folyócska szennyvízvezető csatornára hasonlít. A víz büdös, teljesen szürkés színű, de folyik. A központban lévő gyalogos hídon fotózok, és próbálok néhány járókelőt rávenni, hogy nyilatkozzon a problémáról. Sikertelenül. Egy idős néni kerékpárjára támaszkodva jön. Megáll mellettem. Illedelmesen bemutatkozom, és rákérdezek a folyóra, a problémára. Legyint egyet. Megszoktuk már, mondja. Még egyet legyint, és lassan elmegy.

Csütörtök, november 1. Hajnalban elviselhetetlen bűzre ébredtek azok a szenttamásiak, akik a települést kettészelő Krivaja partján laknak. Az esti órákban a folyóból áradó bűzt már mindenütt érezni lehetett, a helyzet estig változatlan. Így mostmár Szenttamáson is tudják (érzik), mit éreznek több évtizede a Bajsán, Topolyán, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen a folyócska mellett lakók, kezdik érteni, hogy miért hangoskodnak az ottani környezetvédők, miért gyűjtik az aláírásokat, és miért került a Krivaja szennyezésének ügye a szerbiai alkotmánybírósághoz.

A Krivaját a rajcsúri, továbbá begluki városrészben ellepték a haltetemekre vadászó sirályok, a víz felszínén sötétszürke foltok úsznak a tuki városrész felé.

Péntek, november 2. Tukban még nem annyira érezhető a bűz. A vízállás magas, az egykori Szekszer-hídon állva fotózok. Három liba úszik lefelé, a távolban valaki kézi kaszával vágja a füvet.

Szombat, november 3. Már a tukiak is panaszkodnak, hogy valami orrfacsaró van a levegőben. Szokatlan a bűz, de majd elviszi a szél, mondja egy járókelő.

Talán másodosztályú állampolgároknak néznek bennünket, hogy muszáj eltűrni ezt a mérhetetlen ökológiai szennyezést, végignézni az itteni növény és állatvilág megsemmisülését? Ha valóban azok vagyunk, akkor ezt tessék nyíltan kimondani, és majd meglátjuk, mit tehetünk. Ha viszont nem vagyunk másodrendűek, akkor valaki(k)nek meg kell(ene) már állítani a szennyező(ke)t, és tudomására hozni, hogy az ökológiai kísérletezések időszaka véget ért.

Eljött az ideje a konkrét intézkedéseknek. Nem szabad tovább várni, mert mindannyiunkat megmérgeznek, akár a halakat…

Nem cinikus megjegyzés, csupán tény, hogy tegnap volt a tiszta levegő világnapja. A Krivaja mellett lakók elviselhetetlen bűzben élnek. Nincs kedvük ünnepelni. 

Paraczky László (Fotó: A. Š., P. L.)