Hírek

Szenttamas.rs

 

Bemutatták az Út menti körösztök Szenttamáson című monográfiát Kúlán

 

A Keresztény Értelmiségi Kör kúlai csoportjának szervezésében 2020. július 30-án a helyi Szent György római katolikus templomban bemutatták az Út menti körösztök Szenttamáson című monográfiát. Juhász György esperes plébános rövid köszöntője után a könyv tartalmát a szerzők, Paraczky László és Németh Dezső ismertették.

− A kötet fotóinak szerzője, Németh Dezső, szerkesztője pedig dr. Horváth Futó Hargita, így valójában hárman készítettük a könyvet, amely egyébként a Gion Nándor Emlékház által indított helyi monográfia-sorozat negyedik kötete. A keresztek történelmi múltunk fontos darabjai, melyeket régen nagyobb katolikus közösség, egy-egy család vagy egyén többféle okból és belső lelki motivációból állíttatott. Emlékeztetőül, hálából valamiért, fogadalomból, engesztelés céljából, vagy különféle járványokra, ellenséges dúlásokra, természeti csapásokra vagy egyéni tragédiákra emlékezve. A keresztek későbbi gondozására, karbantartására kisebb-nagyobb pénzösszegeket, úgynevezett alapítványt tettek – mondta bevezetőjében a szerző. Kiemelte, 28 kereszt van említve a könyvben. Ki, mikor, hol, miért, milyen célból állított vagy állítottak Szenttamáson körösztöket, miből, milyen anyagból készültek, miből készült a rajtuk lévő korpusz, milyen felirat került a talapzatra, miért volt szükség arra, hogy minden keresztnek legyen alapítványa???… Szóval, egy halom történelmi dolgot kellett elolvasni, kijárni, és először elméletben, majd kéziratban összeállítani, sorbarakni.

Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke elmesélte, amatőr fotósként évtizedek óta fényképezi a szenttamási kereszteket, 2001 óta kíséri fokozott érdeklődéssel a keresztek sorsát, ugyanis onnantól már digitális fényképezőgéppel igen gyakran, különböző évszakokban járta körül és örökítette meg a település határában, illetve az utcákon, udvarokban, házak előtt emelt emlékműveket. Ezek a fotók képezik a könyv alapját.

(fotó: Regécz László)

szenttamas.rs