Hírek

Szenttamás.rs

 

Türelem és odafigyelés

Húsvéti kézimunka kiállítás nyílt Szenttamáson

 

A szenttamási Kultúrotthon galériájában hétfőn délután megnyílt a helyi Hagyományápolók Klubjának Húsvéti kézimunka kiállítása. A kiállításon a klub kézimunka csoportjának munkái között hagyományos húsvéti kellékek, terítők, kötött, horgolt- és dekupázs technikával készült tojások, hímes tojások, selyemből készült tavaszi virágok és még sok más érdekesség látható. A kiállítást Sonja Stojnović, a Kultúrotthon igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, az intézmény régóta együttműködik a 1997-ben alapított klubbal.

A kiállításról bővebben Robotka Angéla, a klub elnöke beszélt, aki elmondta, hogy a húsvéti kiállítás a klub kézimunkázó csoportjának ötlete volt, ők is valósították meg.

− A kézimunka csoport az igen nehéz járványügy helyzetre való tekintettel is dolgozott és dolgozik, csak más formában, csökkentett létszámmal, és betartva a járványügyi előírásokat. Az elvégzett munka csakis ilyen és hasonló kiállításon mutatható be, esetleg vidéken szervezett, hasonló jellegű kiállításon. Örülök annak, hogy az asszonyok többsége felvette a védőoltást, így sokkal nyugodtabban jövünk össze. A kézimunkázás mellett az ügyes kezű tagok sok mindenben besegítenek a klubban, a táborok szervezésétől az aratóünnepségen át szinte mindenütt ott vannak, ha kell, akkor sütnek, főznek. A kiállításon látható kézimunkák zöme húsvéti motívumokkal díszített egyedi darab, főleg hímzés, de látható a hagyományos szenttamási fehér hímzés is, továbbá a hímes, valamint a különböző technikával készült tojások. A sok-sok türelmet és odafigyelést igénylő tojásírást is bemutatjuk, ami négy színben és viasz segítségével készült. Az elmúlt két szombaton a legkisebbekkel dolgoztunk, ők kisebb műhelymunkák keretében a tojásfestési és tojásírási technikákkal ismerkedtek meg. Lépten, nyomon észrevehető, hogy mindenkinek hiányoznak az összejövetelek, társalgások, és bízunk abban, hogy a korlátozásoknak mielőbb vége lesz – mondta Robotka Angéla.

A kiállított anyagot összegezve Srek Edit, a kézimunkázó csoport vezetője elmondta, a húsvéti tartalmak mellett tavaszi, virágos kézimunkákat is hoztak.

− Úgy igyekeztünk összeválogatni a munkákat, hogy azok a közelgő ünnepre és a tavasz kezdetére emlékeztessék a látogatókat. A húsvéti motívumok mellett tavaszi, virágos, valamint szigetvári és kalocsai hímzések is láthatók, továbbá selyemszalagból készült virágok. Az asztalokon a vázákban álló barkaágakon nagyon szép motívumokkal díszített tojásokat láthatók, de itt vannak még a hímes tojások is, amelyeket Robotka Sarolta készített – emelte ki a kézimunka csoport vezetője.

Forrás: Magyar Szó

Szöveg és fotó: Paraczky László

szenttamas.rs