Hírek

Szenttamas.rs

 

Az itteni rónaságot a bőröm alatt hordozom

 

A szenttamási Kultúrotthonban az elmúlt héten megnyílt Rajko R. Karišić festűművész Moja ravnica (Az én rónaságom) elnevezésű kiállítása.

Rajko R. Karišić fotó- és festűművész egyike azoknak az alkotóknak, akik a művészet üzeneteivel megpróbálják a természet világát jelentősebbé és szébbé tenni, és közelebb hozni bennünket, hogy észrevegyük és felismerjük annak rejtett szépségét a jelenlegi káoszban, amiben mindennapjainkat éljük – mondta a kiállítás megnyitóján Tamara Baranovski akadémikus festő, elemezve közben a kiállított, akvarell technikával készült alkotásokat.

A jelenlévőket és a művészeket először az intézmény igazgatója, Vladimir Nikolić köszöntötte, aki üdvözlő beszédében bemutatta a művész gazdag gyűjteményének egy részét, különös tekintettel a fotókra, hiszen, mint mondta, Karišićot elsősorban fotósként ismerték meg a művészet kedvelői.

A rövid, alkalmi zenés műsort követően a verbászi fotós és festőművész, többek között elmondta, nagyon sokat járt Szenttamáson, ahol utolsó festménykiállítása 2011-ben volt, de azóta ikonokkal, fotókiállítással is járt itt ugyanebben a galériában: – Közben tíz évvel ezelőtt Belgrádba költöztem. Nagyon szeretek Szenttamásra jönni, itt a Kultúrotthonban nagyszerű és barátságos emberekkel lehet találkozni és elbeszélgetni. És kiállítani is. 46 éve vagyok hivatásos fényképész, munkáimat szinte az egész világon ismerik. Fiatal koromban nagyon szerettem volna művészi iskolába járni, aminek a szüleim nem látták értelmét. Ezért gépészmérnök lettem, és a munka mellett nagyon sokat fotóztam. Ennek az eredménye a rengeteg önálló kiállítás, munkáim pedig több mint 90 könyvben, monográfiában szerepelnek. A fotózást illetően az ország egyedüli Vuk-díjasa vagyok, ami egyúttal a legnagyobb ilyen jellegű elismerésnek számít idehaza. Ezúttal egy nem mindannapi festménykiállítást hoztam a szenttamási közönségnek Moja ravnica (Az én rónaságom) címmel, amely szinte a bőröm alatt és a véremben van. Az élményt, a szerelmet és az érzést, amit ez az alföldi rónaság nyújt, megpróbáltam képzőművészként a festményeim által szemléltetni, hiszen jómagam is itt születtem, itt nőttem fel ezen a vidéken. Ezek a festmények az én tiszteletem az itteni polgárok és Vajdaság szépsége iránt – mondta a kiállítás összegzőjeként Rajko Karišić.

Rajko R. Karišić fotó- és festűművész a Verbász községhez tartozó Kiskéren (Bačko Dobro Polje) született 1952. november 11-én. A gimnáziumot Verbászon fejezte be, majd az Újvidéki Egyetem Gépészeti Karán szerzett diplomát. Fotózással és festészettel az újvidéki Mašinac Klubban kezdett el foglalkozni 1973-ban. Eddig közel 50 önálló és több mint 100 társkiállítása volt, közülük több nemzetközi jellegű. 45 éves pályafutása alatt több mint 150 ismert festő és fotós katalógusát és kiállítását készítette, szervezte meg, munkájáért számos díjat és elismerést kapott. A kiállítás a Kultúrotthon galériájában április 20-ig tekinthető meg.P. L.