Kultúra

Szenttamas.rs

 

Vajdasági népviseletek bemutatása és kalácskóstoló a szenttamási Kultúrotthonban

A Kultúrotthon és a Ruka spasa Egyesület közös szervezésében a szenttamási Kulturális Hagyományok Napja rendezvénysorozat keretében október 28-án este a Kultúrotthon galériájában Visszatérés a népi hagyományokhoz elnevezéssel kiállítás nyílt a vajdasági népviseletekből. A ruhaneműk, terítők, törülközők és egyéb hímzett kellék mellett régi hagyományos finomságokból kóstolóval egybekötött bemutatót is tartottak.

A jelenlévőket először Milica Zarić, az intézmény igazgatója köszönötte, és elmondta, a Ruka spasa Egyesület rövid idő alatt több sikeres akciót is szervezett: − Az egyesület asszonyai többek között segély- és ajándékcsomagokat vittek Szabadkára, Újvidékre, Verbászra, de Koszovóba is. Most a Kultúrotthon galériájában mutatják be a régi, hagyományos viseleteket, kézimunkákat, amelyeket az egyesület tagsága készített és válogatott össze.

Savka Lazić, a Ruka spasa Egyesület elnöke elmondta, annak ellenére, hogy nem túl nagy múlttal rendelkeznek, rövid idő alatt mindent beleadtak, és ahol csak tudtak, segítettek: − Szeretnénk ilyen ütemben folytatni a támogatást mindazzal, amit egyesületünk tagjai elkészítenek, összegyűjtenek. A következő nagyobb akciónkat december 21-ére tervezzük, ekkor a Szabadság téren az asszonyok és tagság által készített sapkákat, sálakat, továbbá ünnepi motívumokkal díszített mézeskalácsszíveket osztunk a gyerekeknek. A mai kiállítást pedig azért szerveztük, hogy elővarázsoljuk a múlt szépségeit, az egykori hagyományos öltözéket és természetesen az asztalra került finomságokat is. A Kulturális Hagyományok Napja rendezvénysorozat keretében műhelymunkákat tartottunk, melyeken a Kultúrotthon számára készítettünk hagyományos, régi motívumokkat díszített kézimunkákat. Ezeket a darabokat az elkövetkező években is felhasználhatják majd a különböző rendezvényeken. A munkák egy részével viszont a nádaljai Zvezdice Modern Táccsoport tagjait leptük meg: egyszerű lábmelegítőről van szó, amit a népviselet darabjaként valamikor is használtak a gyerekek. Nagyon sokat dolgozunk, és azon vagyuk, hogy minden elkészült munkát elajándékozzunk.

Az egykori sós és édes finomságok közül a jelenlévők szinte mindent megkóstolhattak. Volt itt kuglóf, különböző rétes, diós és mákos kelt kalács, húsos és sajtos tekercs, pogácsák, kiflik stb.Paraczky László

szenttamas.rs