Kultúra

Szenttamas.rs

 

Lenka gyűrűjében

Lenka gyűrűjében elnevezéssel a szenttamási Kultúrotthon galériájában pénteken este megnyílt a csaknem két hete tartó Lenkin prsten rendezvénysorozat újabb kísérőrendezvénye. A 22 festményen az „örök” szerelmesek, Lenka Dunđerski és Laza Kostić portréja, illetve maga Lenka látható.

A kiállítás a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers, a Santa Maria della Salute szavalatával kezdődött. Goran Blagojević költő, a kornak megfelelő öltözékben idézte fel Lenka emlékét, a jelenlévőket pedig az intézmény igazgatója, Milica Zarić köszöntötte: − Az egyik legjelentősebb kulturális rendezvény részeként immár negyedik éve kerül megrendezésre ez a folyamatosan újuló fesménykiállítás, amely célja, hogy a festők is megörökítsék a szerelmespár emlékét. Az idei képzőművészeti műhelymunkába 28 alkotó kapcsolódott be, az eredmény pedig önmagáért beszél – mondta az igazgatónő.

A kiállításon először vett részt az Újvidéki Képzőművészek Egyesülete, melynek vezetője, Mira Pančić felszólalásában elégedettségének adott hangot, hogy meghívást kaptak a szenttamási alkotóműhelybe, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a székvárosi egyesület művészeinek jelenlegi és jövőben alkotásait is láthatja az itteni közönség. A kiállítás megnyitóját követően Svetozar Kaćanski-Batuka nyugalmazott rajztanár a kiállított munkákat értékelve elmondta, hogy az előző évektől eltérően, amikor a fókuszban a realizmus, a portré és a Fantast kastély volt, idén több a szürrealista és a fotókollázs alkotás: − A változás szembetűnő, és nekem tetszik. Jómagam is úgy döntöttem, hogy hátat fordítok a realizmusnak, és inkább egy másik világ felé fordulok. Hogy mi a szürrealizmus titka? Az, hogy mindannyian ugyanazt a képet látjuk, de a leolvasott mondanivalót képzeletvilágunk szerint formáljuk, és másképpen értelmezzük. Talán ez a szép az egészben – magyarázta a szakember.

Az idei munkákat Milosav Pavlović, Dragan Babović, Stoja Božić, Zorica Rac, Marija Nikolić, LJiljana Radojčić, Snežana Vujošević, Mira Delić, Tereza Vlaisavljević, Vladimir Golub, Jelena Popović, Slavica Nićiforović Veselinović, Boriška LJubinković, Lenka Angelina Dinjaški, Mirjana Pančić, Verica Malbašić, Miroslav Krunić, Miloš Popetrov, Lazar Paroški, Nemanja Mrkaljević, Leca Kaćanski Cucić, Milena Stojković Mima, Svetozar Kaćanski Batuka, Ivana Nićin, Rajko Stojnić, Sofija Velicki, Ivica Bačak és Aleksandar Milatović készítette.P. L.