Kultúra

Szenttamas.rs

 

Bemutatták a Salaši za Vas című könyvet

A szenttamási Kultúrotthonban kedden, november 5-én bemutatták a Salaši za Vas (Tanyák Önöknek) című könyvet. A 65 turisztikai kínálatot, 60 régi receptet és 100 tanyasi kifejezést és fogalmat tartalmazó turisztikai és gasztronómiai kézikönyv többek között feldolgozza a szenttamási és környékbeli tanyák turisztikai, népzenei, képzőművészeti stb. hagyományát is.

A 19 órakor kezdődött könyvbemutatón a jelenlévőket először Milica Zarić, az intézmény igazgatója köszöntötte, és elmondta, a kézikönyvben helyet kapott a szenttamási Karin-, továbbá a turiai Tatić-tanya kínálata, amelyek tulajdonosai kóstolót hoztak a tanyasi finomságokból.

A könyvról szólva a szerző, Miroslav Božin elmondta, egy helyen igyekezett összefoglalni a vajdasági tanyák kínálatát, amelyekről a Vajdasági Rádió és Televízió 12 részes ismeretterjesztő sorozatot készít: − Valamennyien emlékeznek rá, hogyan néztek ki a tanyák néhány évtizeddel ezelőtt. Számomra ez a világ rossz volt, hiszen látástól vakulásig dolgozni kellett, az itt élőknek soha nem volt idejük semmire. A tanyasi emberek csupán a védőszent ünnepén, illetve disznóvágások alkalmával találkoztak, beszélgettek, amúgy soha nem értek rá. Mára ez a kép megváltozott, a tanyasi élet újból divatba jött. A könyv éppen erről, és a régmúlt idők újraélesztéséről szól – fogalmazott a szerző.

A könyvbemutatón felszólalt a Turiai Kolbászfesztivál rendezvény kezdeményezője, egykori elnöke, Miroslav Medurić-Čika is: − Kitartó, kemény munkával járó évek vannak mögöttünk, ezt mindannyian tudják, láthatják, az „eredményt”, azaz a híres turiai kolbászt minden évben megkóstolhatják. A kolbászfesztivál szinte az egész világon ismert, a Guinness Rekordok könyve szerint hivatalosan is Turián készül a világ leghoszabb kolbásza. Mindez elsősorban a támogatóknak és a szenttamási önkormányzatnak köszönhető – mondta Miroslav Medurić.

A könyvbemutatót követően a jelenlévők a helyi Dogovor tamburazenekar örökzöld dallamai mellett megkóstolhatták a régi receptek alapján készült tanyasi finomságokat, amelyeket ezúttal a Ruka spasa egyesület tagjai készítettek.

Paraczky László (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs