Hírek

Szenttamás.rs

 

Szenttamás: Minden gyermek kreatív

 

Az elmúlt héten indult és a jövő hónap végéig tart a szenttamási Kultúrotthon és Đorđe Ćorić képzőművész-mesterhallgató Bojom do osmeha – Színekkel a mosolyig elnevezésű közös projektuma. A képzőművészeti, kreatív műhelymunkába eddig csaknem 40 gyermek kapcsolódott be, a fiatal festőművész így két korcsoporttal dolgozik. A fő cél a gyermekek kreativitásának, szabad alkotókészségének támogatása, ezáltal pedig érdeklődési területük közvetlen úton történő bemutatása.

Đorđe Ćorić elmondta, a képzőművészethez a gyerekek számára minden anyagot biztosítottak. A kis alkotók teljesen szabadon dolgoznak, a témákat és a technikát is maguk választják ki: − A projektum tulajdonképpen egy szép ötlet, amely a nagyszámú érdeklődőnek köszönhetően szinte hatványozottan valósul meg. A koronavírussal járó korlátozott lehetőségeket követően minőséges szabadidő-eltöltést szerettünk volna tető alá hozni a Kultúrotthon udvarában, ugyanis itt minden feltétel adott az ilyen jellegű munkához: nem csak dolgozni, hanem sétálni, beszélgetni, pihenni és szórakozni is lehet. A műhelymunkára sokan jelentkeztek, amin igencsak meglepődtünk, hiszen 10-15, de legefeljebb 20 gyerekre számítottunk, jelenleg pedig több mint negyvenen vannak. Köszönet egyúttal a szülőknek is, hogy elengedték a gyerekeket egy igen eredményes, tartalmakban gazdag és újdonságokkal teli műhelymunkára, ahol minden egyes alkotás számít – mondta Đorđe Ćorić. Hozzátette, egyetemista évei alatt sokat dolgozott a gyerekekkel, az általános és középiskolások mellett az óvodásokkal is foglalkozott: − A 6, 8 vagy a 10 éves gyermek képzőművészeti kreativitása határtalan, ezért soha nem kértem tőlük konkrét témájú alkotásokat. A Kultúrotthonban jelenleg a 6-tól 13 éves gyerekekkel dolgozunk, és elmondhatom, hogy teljesen más-más az érdeklődési körük, mindannyian valami mást szeretnének megörökíteni. Egy dolog közös, ez pedig a kreativitás. A gyermekek kreativitása és alkotókészsége a lehető legőszintébbek közé sorolható, hiszen korlátlanul kifejezhetik mindazt, amit éreznek. A projektum ideje alatt készült munkákat a későbbi kiállításokon mindenki megtekintheti, s hiszem azt, hogy sokan rájönnek, mekkora művészi tehetségük van a szenttamási gyerekeknek, fiataloknak – mutatott rá a műhelymunka vezetője.

Milica Zarić, a Kultúrotthon igazgatója is elégedettségét fejezte ki az élénk érdeklődést kiváltó képzőművészeti projektum megvalósítását illetően: − Tekintettel a nagy érdeklődésre, az egy hónaposra tervezett műhelymunka két hónapig tart azzal, hogy ezentúl a gyerekek hetente két nap és két csoportban dolgoznak: szerdán és csütörtökön délután 16 óra 30 perctől a fiatalabb korcsoport, míg 18 órától az idősebbek lakják be az intézmény udvarát. Az itt készült munkákból Petrovdan ünnepe előtt és után a Kulturális nyár elnevezésű rendezvénysorozat keretében két kiállítást rendezünk – mondta az igazgatónő.

 

P. L.

szenttamas.rs