Hírek

Szenttamás.rs

 

Milan Micić kapja idén a Lenkin prsten díjat

 

Milan Micić újvidéki költő kapja az idén a sorrendben 14-dik Lenkin prsten díjat, amelyet minden évben a legszebb szerb nyelvű szerelmes vers szerzőjének ítélnek oda. A dr. Zoran Đerić (elnök), dr. Dragana V. Todoreskov (tag) és Biljana Puškar (tag) összetételű zsűri 2020. november 17-én megtartott ülésén két igen és egy tartózkodó szavazattal döntött, hogy a díjat az idén Milan Micić: Selimo poljupce od kapi do kapi című verse kapja.

A szenttamási Kultúrotthon így állít emléket a szenttamási Lenka Dunđerskinak, aki megihlette a minden idők legszebb szerelmes versének, a Santa Maria della Salutenak a szerzőjét. A Kultúrotthon 2006 óta minden év novemberében hirdeti meg a pályázatot. Feltételként megszabták, hogy a versnek olyan kötetben vagy folyóiratban kell kell megjelennie, amely új, azaz az elmúlt egy évben jelent meg. A Selimo poljupce od kapi do kapi című vers a verbászi Danilo Kiš Könyvtár által kiadott Trag című folyóirat 31. számában jelent meg, 2020. márciusában.

Milan Micić (Zrenjanin, 1961), történész, hivatása szerint író, egyike azon kevés kortárs hazai szerzőnek, akinél a tudomány és a szépirodalom harmonikus és sikeresen összefonódik. Eddig mintegy harminc könyve jelent meg, legtöbb a történetírás, de vannak esszéket, dokumentumprózát, rövidprózát tartalmazó könyvek, továbbá verseskötetei is. Legjelentősebb művei: Mesec od venecijanskog sapuna (2013), Kod živahnog ogledala (2014), Spisak senovitih imena (2016), Ab ovo (2018), Dan koji je stao da se odmori (2019), Bećarac i seferini (2008), Srpski dobrovoljci 1914-1918: životi, sećanja (2017), Amerikanci-srpski dobrovoljci iz SAD (2018). Eddigi munkássága során több kiemelkedő díjat és elismerést kapott, többek között 2018-ban a elnyerte a Teodor Pavlović díjat (az Év könyve), legjobb novelláskötetéért pedig 2019-ben Szirmai Károly Irodalmi Díjat kapott.

Az idei díjazott Selimo poljupce od kapi do kapi című versét feleségének szentelte, amely több más verssel együtt a 2017-es Zove se Brana című gyűjteményben található. Ebből a gyűjteményből az előző években már több szerelmes vers is bekerült a Lenkin prsten pályázat döntőjébe. Kétségtelen, hogy Milan Micićnél a szerelem témája elsőrendű fontosságú nemcsak az intim, hanem költői világa szempontjából is.

A Lenkin prsten díj átadására november 27-én kerül sor Szenttamáson.

 

Paraczky László

szenttamas.rs