Hírek

Szenttamás.rs

 

Még sok a kérdőjel, de úgy tűnik, gazdag kulturális nyár vár a szenttamásiakra

 

A koronavírus-járvány és az ehhez kapcsolódó kormányintézkedések csaknem teljesen háttérbe szorították a szenttamási kulturális életet is. Ám az idő múlásával úgy tűnik, lassan mégis helyreáll az élet a művelődés terén, és a nyár folyamán újra teljes lesz a kínálat. A szenttamási Kultúrotthonban lassan elkészült a nyári – immár hagyományos – rendezvények tervezete, az ehhez kacsolódó részletekről pedig az intézmény igazgatóját, Milica Zarićot kérdeztük.

− Nem állunk le a megszokott és hagyományos nyári rendezvények szervezésével, hiszen azokon rengeteg ember megfordul. Bár ezúttal az előírt rendelkezések kissé korlátozzák a munkát, a rendezvényeket megszervezzük és megtartjuk. Az utóbbi hetekben több virtuális kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, ugyanis az intézmény galériája még mindig zárva tart. Egészen pontosan eddig négy digitális kiállítást szerveztünk, amelyeket a Kultúrotthon portálján, illetve a közösségi oldalakon láthattak. Már készülünk az ötödik kiállításra, amelyen egyik fiatal, tehetséges művészünk, Đorđe Ćorić legújabb alkotásait mutatjuk be. Az ő vezetésével egyébként tervben van a fiatalok számára egy képzőművészeti műhelymunka is, amely június 15-én kezdődik. Színjátszó csoportunk egyelőre még nem kezdte meg a próbákat, de mindannyian felkészültek a nyári indulásra. A csoport első, bemutatkozó fellépésére tavaly éppen a Kulturális nyár elnevezésű rendezvénysorozat keretében került sor, azt követően pedig télen egy újabb darabbal lepték meg a közönséget. Jelenleg a harmadik előadásra készülnek, amelyet a tervek szerint augusztus folyamán mutatnak be. A határidő rövid, azonban biztos vagyok abban, hogy ennek az előadásnak is nagy sikere lesz.

A kormány engedélyezte a nagyobb, 1000 főt nem meghaladó gyülekezést, így várhatólag a szabadban tervezett rendezvényeket a nyár folyamán megtartják. Az igazgatónő ezzel kapcsolatban elmondta, dolgoznak a Kulturális nyár rendezvénysorozat megszervezésén, amelyre ezúttal is a központi parkban kerül sor, és amely az elmúlt évben az egyik leglátogatottabb és legsikeresebb kulturális esemény volt: − A tavalyi rendezvényt egyúttal a legsikeresebb vajdasági kulturális rendezvények közé sorolták, amire nagyon büszkék vagyunk. Idén megpróbálunk összeállítani egy még minőségesebb és tartalmilag gazdagabb kínálatot. A tervek szerint már június folyamán újraindul a Nyári mozi nevű rendezvénysorozat. A Péter-Pál napi ünnepségsorozat valószínűleg kissé eltér majd a megszokott formától, de tekintettel arra, hogy ez az egyik legjelentősebb és legtömegesebb szenttamási rendezvény, mindenképpen megtartjuk. A legtöbb eseményt augusztusra láttuk elő: folyamatosan működik a nyári mozi, a Szabadság téren pedig a legkisebbeknek is szervezünk különböző játékos, mókás, zenés délutánokat. Az esti órákban a tavalyihoz hasonlóan koncertek, színházi előadások lesznek műsoron. Odafigyelünk a színvonalra és a tartalmakra is, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy az előállt helyzet miatt az idén sokkal kevesebben mennek nyaralni, az emberek a szabadságok nagy részét idehaza töltik, tehát szükség lesz a jó műsorokra, szórakozásra, kikapcsolódásra – sorolta a szenttamási Kultúrotthon igazgatója. Hozzátette, a Zsebszínházban egyelőre nem szerveznek rendezvényeket, és amennyiben nem változik a helyzet, az épület valószínűleg szeptemberig zárva lesz.

 

Paraczky László

szenttamas.rs