Hírek

Szenttamas.rs

 

Különleges rongybaba kiállítás nyílt Szenttamáson

 

Természetes anyagokból készült, kézzel varrt rongybaba kiállítás nyílt hétfőn, október 9-én a szenttamási Kultúrotthon galériájában. A kiállítók Radmila Alargić, nyugdíjas középiskolai matematika szakos tanár és Mirjana Jablan, okleveles jogász. A kiállítás megnyitójában elhangzott, mindketten szabadidős tevékenységként űzik a rongybabák és a kötött babák készítését, de emellett más kézimunkát is csinálnak.

Radmila Alargić portálunknak elmondta, tulajdonképpen kétféle típusú baba és játék látható a kiállításon, az egyik a rongyból készült, a másik kötött anyagból. Emellett apróbb játékok, állatfigurák is vannak, ezek az ún. amigurumi technikával készültek, így nem mindennapi látványról van szó: ‒ A kiállítás tulajdonképpen divatbemutató, hiszen a babákat naponta átöltöztetjük, ünneplő és hétköznapi ruhákat adunk rájuk, ezt pedig az asztalokon lévő dekoráció is kíséri, vagyis más-más körülmények, díszlet között állítjuk fel a kiállítást. Sajnos, csak három nap áll a rendelkezésünkre, de reméljük, minél többen eljönnek megnézni, főleg a fiatalabb korosztály. Jómagam csak kötött és horgolt anyagból készült babákat hoztam. A kisebb méretű állatok esetében a falusi udvart próbáljuk bemutatni, illetve egy másik asztalon a teljes „varroda” anyaga látható. Itt az érdeklődők megtekinthetik, sőt, ki is próbálhatják, hogyan kell kötni, horgolni és milyen módon készül egy-egy baba. Kiemelném, hogy nagy hangsúlyt fektettünk, és emiatt külön asztalra kerültek a különböző viseletek. Persze nem eredeti nagyságban, de azért nagyon odafigyeltünk, hogy az eredeti viselet kicsinyített mása legyen minden egyes darab. A legfontosabb pedig az egész kiállításban az, hogy ezek mind egyedi darabok, semmiből sincs kettő.

Elmondta még, régóta, pontosabban hét éves korától foglalkozik különböző babák készítésével, és már akkor is kiállította őket a szülőházuk előtt a padon. Hatodik osztályos volt, amikor megvarrta magának az első szoknyát az akkori divat szerint. Egyetemista korában pedig már szinte nem volt olyan kötés, varrás, horgolás és egyéb technika, amit nem próbált ki és tanult volna meg. Miután matematikát kezdett el tanítani, akkor sem hagyta abba. Igazából nyugdíjas volt, amikor elkezdett komolyabban és külön a babákkal foglalkozni, és ekkor sajátította el az ún. amigurumi technikát is.

Mirjana Jablan okleveles jogászként dolgozott, elmondta, amikor két évvel ezelőtt nyugdíjba ment, hirtelen időmilliomos lett, és akkor kezdett el rongybabák készítésével foglalkozni. Először csak unaloműzésből, később pedig kedvtelésből: ‒ Már tavaly is volt egy kiállításom. Akkor is, most is, arra törekedtünk Radmila asszonnyal, hogy ne csak kiállításként tekintsenek az egészre, hanem a sorozatban készült babák mesét, történetet alkossanak. Ugyanis minden egyes baba természetes anyagból készült, és valakire emlékeztet, valamilyen hősre, falusi nőre, kislányra, ezzel együtt pedig a múltra, az egykori divatra, népviseletre. Tulajdonképpen a babák által a hagyományok és a népszokások egyvelegét próbáltam kifejezni, és a közönség reagálásából ítélve ez sikerült is.

A kiállítás szerda estig tekinthető meg a Kultúrotthon galériájában.

 

P. L.