Kultúra

Szenttamas.rs

 

Zónaverseny Szenttamáson

A szenttamási Kultúrotthon évek óta otthont ad a festőművészek zónaversenyének. Az idén az intézmény Galériájában november 3-án nyílt meg a Vajdasági Amatőr Festők Tárlata. A Szenttamásról, Verbászról, Bácspalánkáról, Óbecséről és Újvidékről érkezett, közel 100 munka közül Sava Stepanov és Sava Mučibabić művész 24 olyan munkát (közöttük két szenttamási alkotást) emelt ki, amelyeket továbbjuttatott a Vajdasági Amatőr Festők Tárlatára. Ezt az idén a mitrovicai Lazarević Galériában tartják.

Sava Mučibabić, a szakzsűri elnöke bevezetőjében elmondta, elégedett a munkákkal, de méginkább amiatt, hogy egyre több fiatal művész küldi el alkotását, illetve kapcsolódik be a munkába: − Amit kiemelnék az, hogy egyre több a településeket ábrázoló alkotás, közöttük pedig olyanok is vannak, amelyekről még nem is hallottam. Ennek nagyon örülök, hiszen egyúttal azt is jelenti, hogy egyre több helyről jelentkeznek, egyre több helyen alkotnak az új művészek, a rendezvény pedig nagyban hozzájárul az új alkotók munkáinak, tehetségének megismeréséhez is.

Sava Stepanov képzőművészeti kritikus szerint az idei munkák minősége az előző évekhez képest némileg visszaesett. A másik dolog, ami ugyancsak elégedetlenségre ad okot az, hogy sokkal több a kis formátumú alkotás: − Számomra teljesen világos, hogy az embereknek könnyebb a kisebb méretű alkotás szállítása, azonban szükség van arra, hogy alkotáskor a művész „leengedje a kezét”, ezt pedig csak az 50 vagy 70 centimétert meghaladó vásznon lehetséges. A kisebb festményeken könnyebb kifejteni és behatárolni a mondanivalót, de ez mégsem olyan, mint amikor valamit teljes mértékben lehetőségünk van kiemelni. Hogy ne csak kritizáljak, meg kell dicsérnem a technikát, ezen a téren jól érezhető az előrehaladás. Az újvidéki Marković-féle iskola hatása az akvarell technika esetében világosan kiolvasható, ez pedig egyúttal motiváció is az itteni egyesületeknek, hiszen ha ezt elsajátítják, azt alkotnak, amit csak akarnak – mutatott rá a kritikus. Kifejtette, olyan érzése van, hogy néhány művész munka közben túlságosan feszült, és szorosan köti magát ahhoz, amit elképzelt. Nem kell túlzottan precíznek és pontosnak lenni, a lazaság ugyanis hozzájárul a kreativitás előhívásához. A szenttamási alkotók közül Lenka Cucić Kaćanski és Stevan Nićin munkája került a mitrovicai kiállításra.

Paraczky László (Fotó: A. B.)

szenttamas.rs